Bakwan Jagung adalah cucur jagung, jika diteliti hampir semua negara Asia Tenggara mempunyai resipi cucur jagungnya tersendiri. Resipi dari Indonesia ini meletakkan hirisan daun limau purut menjadikan aromanya lebih sedap. Kalau di Malaysia kita lebih gemar makan cucur ini dengan cili sos, tapi diSeberang..cili padi di cucuk bersama bakwan ini menyebabkan dia pedas bila dipepak.
Bakan Jagung
Bahan dan Bumbu :
Bahan dan Bumbu :
- 4 buah jagung manis, dipipil
- 2 buah telur ayam
- 3 sdm tepung terigu
- 1 sdm tepung beras
- ½ sdt merica
- ½ sdt garam
- minyak goreng
Bumbu iris :
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 3 bawang putih
- 2 biji cili merah
- 2 batang daun bawang
- 2 helai daun limau hiris nipis
CARA MEMBUAT BAKWAN JAGUNG MANIS MENADO
:
- Campurkan jagung manis yang sudah dipipil dengan telur, tepung, tepung beras dan semua bumbu lalu kacau rata.
- Panaskan minyak yang banyak, ambil adonan dengan bantuan sendok untuk membentuk lalu goreng hingga masak kekuningan di kedua sisinya. Angkat dan tiriskan lalu sajikan.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment