Resipi tart biasa cuma saya gantikan fillingnya dengan lemon curd. Pada yang suka masam-masam-manis resipi ini cukup sesuai
Lemon Curd Tarts
Cara cara:
- Pukul telur dan gula dalam mangkuk masak cara double boil.
- Satukan jus lemon dan parutan kulit lemon. Tuangkan ke dalam mangkuk tadi dan masukkan butter sambil dikacau atas air mendidih selama 15 minit atau sehingga pekat dan ada meninggalkan mark dari whisk serta bubble pertama mulai timbul di permukaan.
Tart Shell
- 170gm mentega
- 50gm gula aising
- 1 biji telur Gred C
- 290gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
- acuan tart
Cara
Penyediaan
- Pukul mentega dan gula. Tapi tak perlu pukul lama sangat.
- Saya guna mixer sbb tangan saya lenguh kalau guna spatula
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti sejuk
- Selepas 6 jam, keluarkan adunan tadi. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit atau sehingga masak.
Notes
No comments:
Post a Comment