Risole cukup popular di tanah seberang, kuih dadar berlauk yang disaluti serbuk roti sebelum digoreng. Seperti karipap inti risole boleh dipelbagaikan, ada inti udang, tuna, sardin, ayam, mahupun daging. Risole yang siap biasanya diselit dengan cili padi khas untuk mereka yang inginkan kepedasan maksimum. Risole ini sesuai buat minum petang atau sarapan pagi.
Risole Tuna
- Blend semua bahan sehingga lincin dan tapis
- Rehatkan adunan selama 30 minit
- Panaskan kuali leper yang tidak melekat dan leserkan adunan seperti membuat kuih dadar
- Angkat dan masukkan inti, lipat dan salut telur dan serbuk roti lalu digoreng kekuningan
- 1 tin tuna
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 2 sdb mayo
- 3 biji cili padi dihiris nipis
garam secukup rasa dan air perahan limau nipis
Satukan semua bahan dan ketepikan
Bahan pencelup:
- 1 biji Telur ayam dipukul
- 100 g serbuk roti
- Minyak goreng untuk menggoreng.
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment