Lebih kurang ayam masak Bali tapi resipi ini aromanya datang dari daun kari. Sambal dimasak kering dan manis sambal datang dari kicap manis. Jujur lauk ini can be addictive....dah makan susah nak stop.
Ayam Sambal Daun Kari
Bahan:-
- 1 ekor ayam - potong sederhana besar groreng garam kunyit
- 25 tangkai cili kering - kisar
- 1 biji bawang besar - kisar
- 4 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia - kisar
- sedikit gula/madu
- garam secukup rasa
- 2 sdb kicap pekat
- 3 tangkai daun kari
- minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
- Ayam dibersihkan, lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi hingga garing dan bau wangi.
- Masukkan kicap dan gula secukup rasa
- Kacau sebentar, masukkan daun kari yang telah disisihkan dari pelepahnya.
- Akhir sekali masukkan ayam, sedikit garam dan kacau gaul dalam bahan tadi biar bersalut.
- Seimbangkan rasa dan tutup api.
Notes
No comments:
Post a Comment