Bendi goreng ala india ini sesuai dimasak jika berhajat untuk menyediakan nasi daun pisang di rumah, dan juga sesuaikan dengan sebarang jenis lauk Saya menggunakan sedikit garam masala supaya terasa rempah pada sayur bendi ini
Biji sawi dan cili kering menambahkan aroma pada sayur jika tidak ada daun kari pun sesuai
Goreng Bendi ala India
Ingredients
- 2 genggam bendi dibersih potong bulat dan rendam dengan asam keping
- 2 bawang besar di cincang
- 3 ulas bawang putih ditumbuk bersama sedikit halia
- 1/ 2 " haia
- 1 sdt biji sawi
- 3 tangkai cii kering diptng kecil
- 1 sdt garam masala
- 1. sdt serbuk cili
- 1 sdt serbuk kunyit
- sedikit asafoetida
- garam secukup rasa
- 3 sdb minyak
Instructions
- Panaskan minyak dan tumis biji sawi sehingga meletop2
- Masukkan cii kering diikuti dengan bawang besar
- Biae bawang ayu kwmusian masukkan bawang putih dan halia, masak sehingga naik baunya dan masukkan garam masala, serbuk cili dan serbuk kunyit
- Masukkan bendi baik2kan masukkan garam dan asafoetida adjust rasa
- Jika teralau kering masukkan sedikit air
- Jika suka ranggup jangan dibiar lama atas api
Notes
No comments:
Post a Comment