Saya memang tak tahan godaan kalau dengan masak asam macam ini. Biasanya akan terkenang masa zaman berpantang. Inilah resipi yang selalu disediakan..kalau tak ikan tenggiri..ikan haruan. Resipi mudah menyelerakan dan kadang-kadang tak perlu lauk lain cukup ini sahaja.
Ikan Merah Masak Asam
Prep time
Cook time
Total time
2 -3 keping ikan merah atau tenggiri yang digoreng garam kunyit
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji cili hijau dipotong menyerong
2 biji cili merah dipotong menyerong
minyak untuk menumis
Bahan Tumis
5 ulas bawang putih dihiris nipis
2" halia dihiris nipis
Bahan sos
1/2 cawan jus asam jawa
2 sdb kicap pekat
2 sdb kicap cair
sedikit gula
Panaskan minyak lebih kurang 3 sdb
Tumis bawang putih dan halia sehingga naik baunya
Masukkan air asam jawa, kicap pekat, gula dan kicap cair
Tambah air jika hendak berkuah.
Masukkan ikan biar seketika
Bila agak2 hendak angkat masukkan hirisan cili dan bawang besar.
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji cili hijau dipotong menyerong
2 biji cili merah dipotong menyerong
minyak untuk menumis
Bahan Tumis
5 ulas bawang putih dihiris nipis
2" halia dihiris nipis
Bahan sos
1/2 cawan jus asam jawa
2 sdb kicap pekat
2 sdb kicap cair
sedikit gula
Tumis bawang putih dan halia sehingga naik baunya
Masukkan air asam jawa, kicap pekat, gula dan kicap cair
Tambah air jika hendak berkuah.
Masukkan ikan biar seketika
Bila agak2 hendak angkat masukkan hirisan cili dan bawang besar.
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
No comments:
Post a Comment