Menarikkan bagaimana kreativiti cake ini boleh dihasilkan dari crepes atau lempeng. Cukup menakjubkan. Kreativiti juga boleh menghasilkan beberapa variasi kek ini. Ini adalah salah satu daripadanya..saya menggunakan oreo...hemm..memang sedap.
Untuk Crepesnya
6 biji telur
1 cawan tepung
1 cawan susu segar
1/2 cawan krim
1 sdt esen vanilla
4 sdb mentega cair
Satukan semua bahan blend, tapis dan sejukkan dalam fridge semalaman atau sekurang-kuranya 1/3 jam
Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan satu senduk adunan dan lenggang seperti membuat kuih dadar
Sejukkan
- For pastry cream
- 1 1/2 cups whole milk
- 3 whole eggs
- 1/2 cup grade B maple syrup
- 1/4 cup cornstarch
- 1/2 cup whipping cream
- 1/2 tablespoon powdered sugar
Masukkan susu, telor tepung jagung dan maple syrup..masak atas api kecil sehingga pekat..angkat dan sejukkan
Putarkan krim dan masukkan gula ising.
Masukkan krim ke dalam adunan kastad dan kaup-kaupkan sehingga rata
Untuk menyiapkan kek
letak lapisan pertama sapu krim dan tabur oreo/ atau pun serbuk oreo boleh disatukan dengan krim
Ulangi proses sehingga habis semua crepes..biasanya dalam 20 - 25 lapisan
6 biji telur
1 cawan tepung
1 cawan susu segar
1/2 cawan krim
1 sdt esen vanilla
4 sdb mentega cair
Satukan semua bahan blend, tapis dan sejukkan dalam fridge semalaman atau sekurang-kuranya 1/3 jam
Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan satu senduk adunan dan lenggang seperti membuat kuih dadar
Sejukkan
- For pastry cream
- 1 1/2 cups whole milk
- 3 whole eggs
- 1/2 cup grade B maple syrup
- 1/4 cup cornstarch
- 1/2 cup whipping cream
- 1/2 tablespoon powdered sugar
Masukkan susu, telor tepung jagung dan maple syrup..masak atas api kecil sehingga pekat..angkat dan sejukkan
Putarkan krim dan masukkan gula ising.
Masukkan krim ke dalam adunan kastad dan kaup-kaupkan sehingga rata
letak lapisan pertama sapu krim dan tabur oreo/ atau pun serbuk oreo boleh disatukan dengan krim
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write
No comments:
Post a Comment