Resipi asal dari Sheila Rusly ini saya buat 1 1/2 adunan dengan menggunakan 3 loyang pembakar, ini membolehkan saya membuat 3 lapisan. Setiap lapisan kek saya sapukan fresh cream yang dimasukkan chocolate emulco. Resipi ini memang menarik, keknya nya moist dan lembut.
Kek Marble
Bahan-Bahan:-
- 250 g mentega
- 230 g gula halus
- 2 camca teh ovallate
- 4 biji telur gred A
- 270 g tepung gandum *
- 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
- 60 g susu pekat manis
- 2 camca besar serbuk koko
- 2 camca besar susu cair
- 1 camca teh coklat emulco
1.Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih.
2.Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar
hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
3.Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi
sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama
banyak.
4.Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di
campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati
5.Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa
warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan
dasarnya dialas dengan kertas minyak.
6.Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan
chopstick / belakang sudu
Notes
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
1 comment:
40 minit guna api bawak aje ke Puan?
Post a Comment