Lepat Liat always remind me of my ex-CEO...ha..ha..orang lama, setiap kali birthday dia terpaksa buat special order. One of his favourite..malah sekarang ini pun susah hendak dapat..melainkan kalau kita tempah..antara kuih-kuih tradisi yang semakin pupus.
Namanya lepat liat, maka ia menggambarkan tektur kuih ini yang liat. Banyak menggunakan tepung pulut dan intinya kelapa mudah putih..perghh..liat-liat lemak. Biasanya disaji sebagai sarapan atau minum petang.
Lepat Liat
- 250 tepung pulut ( kalau terlalu lembut tambahkan tepung pulut)
- 150 ml santan pekat
- 150 gram gula merah
- 70 gram gula putih ( gula merah dan gula putih di masak dengan 40 ml air)
- Secubit garam
50gram
tepung beras ( di bancuh dengan 125 ml air panas).
Bahan
C
150
gram kelapa parut
3
-4 gram garam ( anggaran)
- Campurkan bahan A dengan bahan B
- Gaul semua sehingga menjadi doh
- Sapukan daun pisang dengan minyak dan letakkan doh anggaran 35-40 gram, letakkan kelapa dan bungkus.
- Kukus 15-20 minit
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment