Perghhhhh saya memang suka lauk ini..simple tapi cukup memuaskan. Banyak cara membuatnyaapi inilah cara saya. Saya masukkn sedikit serbuk jintan putih..dan santan. Jintan dan santan adalah pilihan tidak mahu memasukkanya pun tidak apa. Cukup menyelerakan.
4 biji telur
2 biji kentang belah 4
1 cawan dhal rendam dan rebus
1/2 cawan santan pekat
1/2 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk jintan putih
garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
Bahan Tumis Darat
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 tangki cili kering potong 1" panjang
2 tangkai daun kari
1 sdt biji sawi
1/2 senduk minyak masak
Hiris halus bawang merah dan bawang putih
Cara Memasak
Dhal dan ubi kentang direbus sehingga empuk.
Masukkan dua cawan air dan renehkan...
Masukkan serbuk kunyit dan serbuk jintan putih
Pecahkan telur sebiji sebiji dan renehkan sehingga telur masak
Masukkan santan pekat dan asam keping..biar reneh atas api
Sementara menunggu telur direnehkan panaskan minyak
Tumis bawang merah dan bawang putih..masukkan biji sawi, daun kari dan cili kering,
Tumis sehingga naik baunya dan kekuningan
Angkat dan curahkan ke dalam kuah yang sedang direneh tadi.
Masukkan garam secukup rasa.
4 biji telur
2 biji kentang belah 4
1 cawan dhal rendam dan rebus
1/2 cawan santan pekat
1/2 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk jintan putih
garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 tangki cili kering potong 1" panjang
2 tangkai daun kari
1 sdt biji sawi
1/2 senduk minyak masak
Hiris halus bawang merah dan bawang putih
Dhal dan ubi kentang direbus sehingga empuk.
Masukkan dua cawan air dan renehkan...
Masukkan serbuk kunyit dan serbuk jintan putih
Pecahkan telur sebiji sebiji dan renehkan sehingga telur masak
Masukkan santan pekat dan asam keping..biar reneh atas api
Sementara menunggu telur direnehkan panaskan minyak
Tumis bawang merah dan bawang putih..masukkan biji sawi, daun kari dan cili kering,
Tumis sehingga naik baunya dan kekuningan
Angkat dan curahkan ke dalam kuah yang sedang direneh tadi.
Masukkan garam secukup rasa.
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to reenehkanpublish this recipe, please re-write
No comments:
Post a Comment