The season is cooling off and one thing interesting about this durian crepe is the variation of recipe used ...from one flour till seven flour. I had tried,1,3,4 and 5...so I need to record it down so the next time around I know which recipe to use. Honestly I don't really know how to compare the differences...it looks the same. For this recipe I added some Pandan Paste and I still maintain the whipped cream fillings
Bahan-bahan Adapted from - http://hanamemories.blogspot.com/2012/11/durian-crepe.html
- t
- 20 gm tepung gandum
- 20 gm tepung ubi
- 10 gm tepung jagung
- 10 gm tepung kastard
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil minyak masak
- 1 sudu besar gula halus
- 40 ml susu cair
- 150 ml air
- kaler kuning lemon
- perisa durian ~ pilihan
Cara-cara
- Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk , sebatikan dan tapis
- Lengserkan kuali dengan butter.
- Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
- Masak menggunakan api yang kecil
- Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.
FILLING
- 200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
- Isi durian secukupnye.
Kata orang utara...demamnya sudah kebah...nampaknya begitulah...sudah tidak serancak dahulu....Semasa tengah mengamuk hari itu saya test 1, 3, 4....dan 5 jenis tepung..masuk yang 7 jenis saya angkat tangan..dah tak mempu nak try....lagi pula saya sendiri pun sudah naik confuse dan tidak tahu membezakan jenis-jenis tepung yang digunakan..bagi saya semua nampak sama aje....tetapi untuk tujuaan record saya masukkan juga dalam blog ni..takut resipi hilang...so yang ini saya gunakan 4 jenis tepung berperisa pandan dan intinya saya maintain whipped cream dan durian. resipi adaptasi dari blog -
http://hanamemories.blogspot.com/2012/11/durian-crepe.html
Next Post - Flanky Cheddar Scones..
No comments:
Post a Comment