Pages

Friday, July 01, 2016

ASAM REBUS PARI KELADI


Again one of my favouritae, susah hendak cari batang keladi ini, kena menyusur pasar chow kitt baru tercapai hajat Biasanya saya masak asam rebus samada tumis darat atau rebus biasa, Kali ini saya masak asam rebus biasa dan masukkan 4 ketul ikan pari. Ikan pari dan asam rebus memang pilihan yang tepat

Masakan begini sedap dimakan dengan nasi yang agak lembik-lembik sedikit ha...ha tekak laju aje apa lagi kena dengan gelama perkasam memang tersandaq di kerusi






Asam Rebus Pari Batang Keladi


  • 2 pokok keladi- disiat kulitnya dan potong2,ambil sekali buahnya
  • 3 keping asam keping
  • 4 ketul ikan pari
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya


Bahan Kisar

  • 5 tangkai cili merah
  • 11 tangkai cili padi merah
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran, cuci dan toskan
  • 1 inci kunyit hidup
  • sedikit belacan



Cara Memasak

  1. Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
  2. Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
  3. Dalam periuk masukkan bahan2 kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
  4. Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, ikan pari dan asam keping, gula dan garam.
  5. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan perasakan.
  6. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api


    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


    1 comment:

    1. wiiiih kaya nya mantap banget tuh seh masakan nya .. boleh saya nyicipin ga ?

      ReplyDelete