Bila keinginan kepada benda-benda manis datang mendadak makanya inilah yang saya buat kerana ianya cukup mudah disediakan cepat dan murah...ha...ha. Saya suka versi liat-liat-liut dan untuk itu dimasukkan sedikit tepung jagung dan air kapur.
Lompang Pandan
Yield: - lebih kurang 15 acuan lompang
Kur Melayu yang mudah dan cukup bajet disediakan, cuma tepung beras gula dan air sahaja dan hendakkan liut masukkan sedikit tepung jagung dan air kapur
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh air kapur
- 2 cawan air
- 5 helai daun pandan
- Pewarna hijau
- Kelapa parut putih
- Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA
- Kisar daun pandan bersama 2 cawan
air.Tapis
- Satukan tepung beras,gula pasir,tepung
jagung dan air kapur.Tuang air pandan tadi.Kacau sebati sehingga gula larut dan
tapis
- Titiskan pewarna hijau
- Acuan disapu dengan minyak masak dan
kukus sekejap lebih kurang 5 minit
- Tuang adunan ke dalam acuan sehingga
hampir penuh
- Kukus selama 15-20 minit sehingga
lesung pipit terbentuk
- Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari
acuan
- Kelapa parut digaul bersama garam dan
kukus sekejap supaya tahan lama
- Hidang kuih lompang bersama kelapa
parut
- Selamat mencuba.Terima kasih
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
I am definitely enjoying your website. You definitely have some great insight and great stories. View and Download pictures, videos, stories, igtv with the help of instagram web viewer and downloader – Instagram viewer.
ReplyDelete