Pages

Tuesday, October 24, 2017

TUMIS TAUGEH TAHU KUCAI


Kalau kaki ratah sayur ini memang sesuai. Taugeh Tahu dan Kucai merupakan gandingan yang selalu digunakan dalam masakan. Untuk mendapatkan hasil yang mantap saya renjiskan sedikit minyak bijan pada akhir masakan dan sayur ini dimasak sekejap aje supaya ia kekal ranggup

Tumis sayur ini sedap dimakan bersama nasi panas-panas dan ikan masin



Tumis Tauhu Taugeh Kucai

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Tumis gabungan 3 bahan yang enak taugeh tauhu dan kucai, mudah dan ringkas menyediakannya

  • 1 ikat daun kucai - dibersihkan dan dipotong 1 inci
  • 3 genggam taugeh
  • 3 keping tauhu - dipotong dadu
  • 2 biji cili merah - dihiris serong
  • 2 biji bawang besar dihiris nipis
  • 100 g udang 
  • 2 sdb minyak untuk menumis
  • 1 sdt minyak bijan

Cara-caranya:


  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
  2. Tumis bahan hiris hingga wangi dan kekuningan.
  3. Masukkan udang sayur dan sedikit air. Biarkan air mendidih.
  4. Masukkan semua bahan sayuran, garam. Gaul rata hingga sayur masak.
  5. Tutup api dan renjis minyak bijan sedia untuk dihidangkan.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment