Pages

Monday, September 25, 2017

TOKUA SUMBAT


Tofu sumbat ini sesuai dijadikan snak atau lauk. Biasanya kalau saya masak nasi tomato atau nasi minyak saya akan selitkan lauk ini. Kalau rajin saya akan buat sos kacang, kalau tidak saya curahkan dengan cili sos aje Sambal kicap pun sesuai untuk tokua ini. Sos kacang yang digunakan lebih kurang sama dengan sos pecal atau sos kacang gado2

Untuk sayuran atau filling dalamnya saya lebih senang menggunakan hirisan timun, carrot dan taugeh celur



Tokua Sumbat Sambal Kacang

Yield: - lebih kurang 4 orang makan
Snak mudah yang beh dijadikan lauk, sedap dimakan bersama sos kacang cili sos atau pun sambal kicap
  • 4 keping tauhu keras lumur dengan sedikit garam  
  • 3/4 cawan hirisan halus timun
  • 3/4 cawan taugeh yang telah dicelur
  • 1/2 cawan hirisan carrot


BAHAN SAMBAL KACANG 

  • 1 cawan kacang tanah tumbuk
  • 1 biji bawang besar*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 15 tangkai cili kering*
  • 1/2 inci belacan*-bakar sebentar
  • 5 biji cili padi (optional)*(*dikisar halus)
  • 2 camca besar petis @ otak udang
  • 1/4 cawan jus asam jawa
  • Sedikit air (jika perlu)
  • Gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA 

  1. Bawang besar , bawang putih cili kering dan belacan di goreng sebentar dan ketepikan. Kisar semua bahan *
  2. Dalam 1 bekas, tuang bahan kisar halus, petis, jus asam jawa, air (jika perlu), gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau rata bahan2 tadi dan ketepikan.
  3. Goreng tauhu tadi hingga kuning keemasan dan sejukkan. Belah dua tauhu tadi (bentuk 3 segi), kemudian buat belahan di tengah2 bahagiannya. Sumbatkan dengan carrot, taugeh dan timun, kemas kan. 

.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment