Bubur ini bukan sebarang bubur, bubur ini ada ceritanya. Bubur Putih Bubur Merah merupakan
sejenis makanan tradisi masyarakat di selatan tanah air terutamanya bagi masyarakat
berketurunan Melayu dan Jawa. Makanan ini biasanya disajikan pada hari-hari
tertentu seperti ulang tahun perkahwinan, hari lahir, majlis kenduri dan
sebagainya.
Saya masih ingat lagi jika tiba hari ulang tahun arwah abah, umi pasti menyediakan bubur ini....namanya orang Jawa makanya wajib ada bubur ini, malah di zaman dolu2 bubur putih bubur merahlah yang menjadi keutaman pada setiap ulang tahun seseorang, kalau sekarang kita dengan birthday orang dolu2 inilah dia main menu waktu birthday
Terdapat dua cara membuatnya ada yang menggunakan beras biasa dan ada yang menggunakan beras pulut Untuk resipi ini saya menggunakan beras biasa. Kebetulan ada majlis akad nikah dan kebetulan untuk meraikan birthday blog saya yang ke 7 saya buat bubur ini. Lama juga la tidak makannya dan sekarang ini agak jarang dibuat nampaknya menu ini semakin pupus kalau tidak dihidupkan kembali.
Bubur Putih Bubur Merah
Yield: - lebih kurang 5 hidang
Bubur Putih Bubur Merah merupakan sejenis makanan tradisi masyarakat
di Melaka terutamanya bagi masyarakat berketurunan Melayu dan Jawa. Makanan ini
biasanya disajikan pada hari-hari tertentu seperti ulang tahun perkahwinan,
hari lahir, majlis kenduri dan sebagainya.
- 250 gram beras
- 250
gram gula merah
- 500 gram santan
- 2 helai daun pandan
- Garam
secukupnya
Cara membuat
- Tanak pulut atau beras dengan secukup air
hingga kembang dan masukkan daun pandan Masukkan santan kelapa, masak dan kacau
sehingga sebati dan asingkan lima senduk pulut ke dalam mangkuk lain dan tambah
garam ke dalamnya.
- Masukkan gula melaka ke dalam bubur yang
selebihnya dan kacau sehingga rata. Jika kurang manis tambahkan sedikit gula
pasir.
- Apabila sudah masak, sendukkan bubur pulut
merah ke dalam mangkuk dan senduk sedikit bubur pulut putih bubuh di atasnya
(tengah-tengah).
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All
images & content are copyright protected. Please do not use our
images without prior permission. If you want to republish this recipe,
please re-write the recipe in your own words, or simply link back to
this post for the recipe.
Thank You.-
Nice blog. Boleh pergi jauh ni. Teruskan lagi dengan blog tentang tradisi dan budaya orang lama.
ReplyDeletekak duk kat mana ni....? nak order...0195583770
ReplyDeleteharga 1bekas berapa?
ReplyDelete