Pages

Thursday, January 22, 2015

BLACK PEPPER BEEF / DAGING GORENG LADA HITAM


Masakkan Cina yang menjadi kegemaran kebanyakkan. Sedap makan dengan ni begitu aje. Boleh dimasak ecara kering mahupun berkuah, saya buat berkuah sedikit , tetapi jika tidak berminat berkuah jangan masukkan stok.

Daging batang pinang cukup sesuai dengan masakkan black pepper ini kerana cepat empuk dan manis.



Print

Black Pepper Beef

YIELD: 4   PREP TIME:  15 minutes   COOK TIME: 2

INGREDIENTS


  • 300 g daging batang pinang dihiri nipis
  • 1 batang celery dihiri menyerong
  • 2 batang leeks dihiris memanjang
  • 1 biji bawang besar dihiris kasar
  • 2" halia dihiris nipis
  • 5 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 2 sdb minyak masak
  • 1/2 cawan air stok daging
  • garam secukup rasa

Bahan sos untuk perap daging

  • 2 sdb sos tiram
  • 1 sdb kicap pekar karamel
  • 1 sdb kicap cair
  • 1 sdb so worchestire
  • 1 sdb tepung jagung
  • 1 db minyak bijan
  • 1 sdb serbuk black pepper (tambah jika suke)

Gaul semua bahan dan perap bersama daging sekurang-kurangnya 1 jam

DIRECTIONS:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia sehingga naik baunya
2. Masukkan daging perap tadi, masak seketika dan masukkan air tok daging
3. Biar sehingga kuaah pekat dan daging empuk, baru masukkan hirisan bawang bear, celery dan leek. Jika suka berkuah boleh tambah air.

NOTES:



Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment