Pages

Sunday, December 21, 2014

SHURABAH YEMANI SAVOURY OATS/ BUBUR BERLAUK YEMEN


Bubur Yemen ini terkenal sebagai juadah berbuka di waktu ramadan..tetapi tidak semestinya ramadan baru boleh merasakannya...bahannya menyihatkan dan rasanya juga sedap....so sesuai dijadikan sajian sarapan pagi.


Bubur Berlauk Yemeni
Prep time
Cook time
Total time

This dish is a popular Yemani dish especially during Ramadan. Its tasty and savoury

Recipe type: Soup
Cuisine: Yemeni /Middle Eastern
Serves: 2-4
Ingredients
  • 2 cawan oats
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 150 g isi ayam dicincang
  • 50 g badam
  • sedikit awang goreng
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1 biji bawang bear dihiris nipis
  • 2 sdb badam yang sia dibuang kulit

Bahan Untuk diblend/ tumuk

  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2" halia
  • 2 sdb rempah briyani

Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus dan basah
Instructions

  1. Rebus isi ayam dengan air sehingga ayam empuk
  2. Masukkan oats, dan bahan yang diblend
  3. Biar di atas, api sehingga mesra dan masukkan, susu, garam secukup rasa
  4. Angkat dan letak didalam mangkok
  5. Panakan minyak sapi dan tumis bawang besar, masukkan badam dan goreng keduanya sehingg kekuningan,
  6. Angkat dan curahkan keatas bubur tadi



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You


1 comment:

  1. assalam kak paty, belum pernah makan macam ni boleh try ni macam sedap je kan

    ReplyDelete