Pages

Wednesday, February 22, 2012

WORDLESS WEDNESSAY WITH STEAMED BREAD AND CHICKEN CURRY



We used to have oven baked white bread, however this morning I gave a GO to try the steam version. I saw this recipe in Arah and Cik Maggis blog...it intrigued me so much. So happened that I have some left over chicken curry, I prepared this bread as early as 4 am...well it's my normal wake up time, and usually is either I recited Quran, or do some reading until the subuh prayer. So this morning I was at the kitchen kneading this bread.

Wow....it's fantastic!! soft and fluffy...no joke really soft and moist. I wonder how would it if I bake it...may be I should try to bake it next time. Just like the ordinary bread you can serve with curry, jam or even kaya. My big thanks to Cik Maggis and Ija from arah for sharing the recipe. This will definitely be a keeper for me and hopefully to my girls.


Steamed Bread


Print Save Recipe

Ingredients:


3 cups pau or waterlily flour / 3 cawan tepung pau.
5 tbsp caster sugar / 5 tbsp gula kaster.
1 ½ tsp instant yeast / 1 1/2 tsp yis segera.
2 tsp baking powder / 2 tsp baking powder.

Pinch of Salts / Secubit garam.
1 1/3 cup fresh milk / 1 1/3 cawan susu segar.
1 tbsp cornoil / 1 tbsp minyak jagung

Directions:


Combine all ingredients in a bowl except milk / Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali susu segar.
Add milk bit by bit and whisk slowly / Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil uli perlahan-lahan Uli hingga sebati dan elastik dohnya.
Allow to rest for 1 hour / Perap selama 1 jam.
Punch dough and form into in balls. Place dough in a greased pan and allow dough to double up the size. / Kemudian uli buang angin dan bentukkan bulat bulat.atur dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.Biarkan doh kembang hingga dua kali ganda saiz asal.

Heat up steamer and stem bread for 20 minutes / Panaskan air untuk kukusan.Kukus sehingga masak.
Hari ini saya betul-betul happy, roti kukus saya begitu gebus dan lembut. Rasa puas dan gombira ya lah seawal pukul 4 sudah bangun mengguli roti ini....bukan gitu bukanya saya bangun pukul 4 untuk buat roti ini tetapi pukul 4 pagi tu memang biasalah time saya bangun...tunaikan apa yang patut ditunaikan dan tunggu sampai azan subuh...tapi pagi ini tunggu subuh sambil mengguli roti....kalah cite Ali Baba kan. Resipi Roti Kukus ini saya tenguk di dapur CikMaggis dan Ija - Arah..mak aii roti yang dia orang buat lagi montok sampai menggunung tinggi naiknya. Roti ini memang lembut dan gebus....kalah yang beli dikedai tu, lembap dan memang cantik la. Saya hidang dengan kari ayam semalam...bukan main lain lagi anak dara dua orang tu makan. Yang seorang makan dengan kaya yang seorang lagi makan dengan kari. Siap berbekal lagi..ialah hari ini dia orang kena stay back untuk program kurikulum dia orang. Saya tidakbuat banyak ngam-ngam untuk tiga beranak makan dan saya simpan satu untuk experiment hendak tenguk kalau disimpan sehari masih lembut tak...ha...nanti saya maklumkan result experiment saya.

Next Post - Talam 4 Rasa

22 comments:

  1. kak nampak gebus akak pun dah buat bila la giliran saya pulak ye

    ReplyDelete
  2. wahhhh kak paty pun dah buat jugak..geramnya..bila saya nak buat nih..huhuhu

    ReplyDelete
  3. salam kak paty..apa kabar?betul kata chik mimi tu..roti ni gebu betullll..!!

    ReplyDelete
  4. salam kak...wah!!! akak gebunya roti tu..geram juga saya bilalah giliran saya nak buat pulak, alangkah sedapnya kalau dicicah dgn kuah kari..emmp

    ReplyDelete
  5. salam rindu kak paty....amboiiii, dok tayang roti dia yg cantik mulus tu....akk, ada rasa cm pau tak roti tu?agak2 kalau letak inti pun ok kot....haaaa, jawab jgn xjawab....hihihihi

    ReplyDelete
  6. KAK PATY,
    lama tak berkunjung kesini...banyak menu kak paty yang tertinggal..pueh jugak scroll satu2..teruja betul tengok roti kukus akak nih..sedap yer kak..tengok bahan sume ada tuh..tinggal rajin ke idak kan kak!!!!...kekdg kalau buat jadi gebu dan cantik suka kan kak!....

    ReplyDelete
  7. asslm kak...
    wah gebunya roti kukus akak ni...geram tgk...rasa nk picit2...
    bukan akak aje yg berpuashati...sya pon suka jugak tgk roti akak ni...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kak Paty...Apa Khabar?

    Gebusssnya Lin tgk roti kukus tu Kak...kalau makan ni pasti tak cukup sekeping...sedap! Tgk resepinya mcm senang jer Kak...

    ReplyDelete
  9. mas tak pernah buat lagi roti kukus....
    gebunyaaaa tengokkkkkkkkkkk..........

    ReplyDelete
  10. Salam kak paty! gemukkkknyer roti akak! hihihi... suke tgk bila kukus pastu rotinya naik gemuk mcm tu hihihi... sedap mmg kan kak :-)

    ReplyDelete
  11. As'salam Kak Paty

    Dah sampai sini roti kukus tu, hari tu dok tengok jer Arah buat, pasru kak Paty pulak. Nampak gaya nya kena cuba juga ni. Tembam betul erk roti kukus ni geram pulak tengok, putih melepak lagi :)

    ReplyDelete
  12. Salam Chik Mimi akak geram tenguk kat dapur Arah dan CM so tryla..memang gebus dan sedap cicah dengan gulai ayam

    ReplyDelete
  13. Salam Liza..macam paupun ada macamroti benggali pun ada. Akak rasa tak yah letak inti..letak inti dah jadi pau. Liza boleh kukus dalam bentuk roti bantal dan potong macam potong roti..sapu dengan kaya...akak plan nak buat cara tu hujung minggu ni

    ReplyDelete
  14. Salam Lin..memang senang...buatnya.macam buat roti biasa bancuh semua perap dan kukus .

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Asma..itu yang akak excited sangat...buka2 kukusan tenguk dia naik tinggi...wah gumbira rasanya

    ReplyDelete
  16. Tu la CT baru tenguk rotinya tak tenguk tuanya lagi...tuanya lagi tembam

    ReplyDelete
  17. Salam Qasey memang roti ini menguja kita..suspen berdebar tunggu dia keluar dari kukusan

    ReplyDelete
  18. Salam Ija thanks ya for sharing..nampaknya kekal dalam journal resipi akak;ah resipi ini..akak nak try buat cara bantal pula...potong dan makan bersama kaya pula. Weekend ni kut..tunggu anak2 balik

    ReplyDelete