We used to have oven baked white bread, however this morning I gave a GO to try the steam version. I saw this recipe in Arah and Cik Maggis blog...it intrigued me so much. So happened that I have some left over chicken curry, I prepared this bread as early as 4 am...well it's my normal wake up time, and usually is either I recited Quran, or do some reading until the subuh prayer. So this morning I was at the kitchen kneading this bread.
Wow....it's fantastic!! soft and fluffy...no joke really soft and moist. I wonder how would it if I bake it...may be I should try to bake it next time. Just like the ordinary bread you can serve with curry, jam or even kaya. My big thanks to Cik Maggis and Ija from arah for sharing the recipe. This will definitely be a keeper for me and hopefully to my girls.
Hari ini saya betul-betul happy, roti kukus saya begitu gebus dan lembut. Rasa puas dan gombira ya lah seawal pukul 4 sudah bangun mengguli roti ini....bukan gitu bukanya saya bangun pukul 4 untuk buat roti ini tetapi pukul 4 pagi tu memang biasalah time saya bangun...tunaikan apa yang patut ditunaikan dan tunggu sampai azan subuh...tapi pagi ini tunggu subuh sambil mengguli roti....kalah cite Ali Baba kan. Resipi Roti Kukus ini saya tenguk di dapur CikMaggis dan Ija - Arah..mak aii roti yang dia orang buat lagi montok sampai menggunung tinggi naiknya. Roti ini memang lembut dan gebus....kalah yang beli dikedai tu, lembap dan memang cantik la. Saya hidang dengan kari ayam semalam...bukan main lain lagi anak dara dua orang tu makan. Yang seorang makan dengan kaya yang seorang lagi makan dengan kari. Siap berbekal lagi..ialah hari ini dia orang kena stay back untuk program kurikulum dia orang. Saya tidakbuat banyak ngam-ngam untuk tiga beranak makan dan saya simpan satu untuk experiment hendak tenguk kalau disimpan sehari masih lembut tak...ha...nanti saya maklumkan result experiment saya.
Next Post - Talam 4 Rasa
kak nampak gebus akak pun dah buat bila la giliran saya pulak ye
ReplyDeletewahhhh kak paty pun dah buat jugak..geramnya..bila saya nak buat nih..huhuhu
ReplyDeletesalam kak paty..apa kabar?betul kata chik mimi tu..roti ni gebu betullll..!!
ReplyDeletesalam kak...wah!!! akak gebunya roti tu..geram juga saya bilalah giliran saya nak buat pulak, alangkah sedapnya kalau dicicah dgn kuah kari..emmp
ReplyDeletesalam rindu kak paty....amboiiii, dok tayang roti dia yg cantik mulus tu....akk, ada rasa cm pau tak roti tu?agak2 kalau letak inti pun ok kot....haaaa, jawab jgn xjawab....hihihihi
ReplyDeleteKAK PATY,
ReplyDeletelama tak berkunjung kesini...banyak menu kak paty yang tertinggal..pueh jugak scroll satu2..teruja betul tengok roti kukus akak nih..sedap yer kak..tengok bahan sume ada tuh..tinggal rajin ke idak kan kak!!!!...kekdg kalau buat jadi gebu dan cantik suka kan kak!....
asslm kak...
ReplyDeletewah gebunya roti kukus akak ni...geram tgk...rasa nk picit2...
bukan akak aje yg berpuashati...sya pon suka jugak tgk roti akak ni...
Assalamualaikum Kak Paty...Apa Khabar?
ReplyDeleteGebusssnya Lin tgk roti kukus tu Kak...kalau makan ni pasti tak cukup sekeping...sedap! Tgk resepinya mcm senang jer Kak...
mas tak pernah buat lagi roti kukus....
ReplyDeletegebunyaaaa tengokkkkkkkkkkk..........
Salam kak paty! gemukkkknyer roti akak! hihihi... suke tgk bila kukus pastu rotinya naik gemuk mcm tu hihihi... sedap mmg kan kak :-)
ReplyDeleteAs'salam Kak Paty
ReplyDeleteDah sampai sini roti kukus tu, hari tu dok tengok jer Arah buat, pasru kak Paty pulak. Nampak gaya nya kena cuba juga ni. Tembam betul erk roti kukus ni geram pulak tengok, putih melepak lagi :)
Salam Chik Mimi akak geram tenguk kat dapur Arah dan CM so tryla..memang gebus dan sedap cicah dengan gulai ayam
ReplyDeleteSalam Quinnie pejam mata buat aje..sodap dan sonang
ReplyDeleteSalam Liza..macam paupun ada macamroti benggali pun ada. Akak rasa tak yah letak inti..letak inti dah jadi pau. Liza boleh kukus dalam bentuk roti bantal dan potong macam potong roti..sapu dengan kaya...akak plan nak buat cara tu hujung minggu ni
ReplyDeleteSalam Lin..memang senang...buatnya.macam buat roti biasa bancuh semua perap dan kukus .
ReplyDeleteSalam mas..roti ini ikut saiz tuanya...ha...ha
ReplyDeleteSalam Kak Asma..itu yang akak excited sangat...buka2 kukusan tenguk dia naik tinggi...wah gumbira rasanya
ReplyDeleteSalam zana dengan kari pun ok dengan kaya pun ok..memang best
ReplyDeleteTu la CT baru tenguk rotinya tak tenguk tuanya lagi...tuanya lagi tembam
ReplyDeleteSalam Azatie...cubalah cukup senang dan best
ReplyDeleteSalam Qasey memang roti ini menguja kita..suspen berdebar tunggu dia keluar dari kukusan
ReplyDeleteSalam Ija thanks ya for sharing..nampaknya kekal dalam journal resipi akak;ah resipi ini..akak nak try buat cara bantal pula...potong dan makan bersama kaya pula. Weekend ni kut..tunggu anak2 balik
ReplyDelete