Yes...4 flavour in one kuih talam...I'm not kidding, 1st layer is the red bean flavour, 2nd is sweet corn flavour , third is Cendol flavour and the final layer is palm sugar flavour. 4-1 talam. Normally we made the flavour separately..so this time I made a little tweak and combine all. I used the basic talam recipe for this talam.
TALAM 4 RASA
Source :- Patyskitchen
1 ½ cup rice
flour / 1 1/2 cwn tepung beras
3 cups coconut milk / 3 cwn santan sederhana pekat
2 tbsp tapioca flour / 2 sudu besar tepung ubi
¾ cup sugar / ¾ cwn gula
Pinch of salts / secubit garam
3 cups coconut milk / 3 cwn santan sederhana pekat
2 tbsp tapioca flour / 2 sudu besar tepung ubi
¾ cup sugar / ¾ cwn gula
Pinch of salts / secubit garam
1 cup mashed
red beans / 1 cawan kacang merah kisar – I used the can red beans
1 cup sweet
corn blend / 1 cawan jagung manis diblend halus
Drop of
yellow, green and red coloring
Mix first 5
ingredients till well combine, Sieve and set aside / Satukan 5 bahan pertama
sehingga gula hancur dan adunan sebati. Tapis dan letak sebelah.
Divide
batter into 3 equal portion One portion add the red beans with red coloring,
the 2nd prtion add the sweet corn with yellow coloring and the third
portion add the cendol and green coloring / Bahagi adunan kepada 3 bahagian,
Bahagian pertama masukan kacang merah dan warna merah, bahagian kedua masukan
jagung dan perwarna kuning dan bahagian ketiga masukkan cendol dan perwarna
hijau
Heat at
steamer and steam each layer for 7-10 minutes / Panaskan kukusan dan kukus
setiap lapisan 7-10 minit.
For The
final Layer / Bahagian Lapisan Terakhir
1 cup flour
/ 1 cawan tepung gandum
½ cup hong
kue flour / ½ cawan tepung hng kue
½ cup palm
sugar / ½ cawan gula merah
½ cup sugar
/ ½ cawan gula
2 cups
coconut milk / 2 cawan santan
1 cup water
/ 1 cawan air
Pinch of
salts / secubit garam
- Boil 1 cup of water with palm sugar and sugar. Make into syrup. Cool and set aside / Masak gula merah, gula dan air menjadi sirap, sejukkan dan letak sebelah.
- Once cool combine the syrup with the rest of the ingredients, mix well and sieve / Bila sirap sejuka satukan sirap dengan semua bahan lain. Gaul rata dan sebati,. Tapis dan letak sebelah
- Pour batter on the steamed layer and steam for 25 minutes / Masukkan adunan ke atas adunan yang dikukus tadi dan kukus selama 25 minit .
- Cool completely before you cut / Sejukkan sebelum dipotong
_________________________________________________________________________________
4 jenis talam dalam satu jadi saya namakan talam ini Talam 4 rasa. Terdapat 4 rasa dalam talam ini, lapisan pertama saya letakkan kacang merah, lapisan kedua jagung manis, lapisan ketiga cendol dan lapisan atasnya gula merah. Biasanya kita buat asing tapi kali ini saya cuba satukan 4 perisa ini salam satu talam. Tak perlu pening, saya gunakan adunan asas talam dan bahagikan kepada 3 bahagian, dan setiap bahagian saya letakkan satu perisa, cuma bahagian atasnya aje saya gunakan resipi serimuka.
Next Post - Breakfast Menu
akakkkkkk...
ReplyDeletedah kuar dah talam 4 rasa...mesti kena pejam mata nak makan..baru dapat menikmati rasa kuih nie..asma suka yang ada jagung..yang ada kacang juga...
aduh aduh kak paty...cantik je talam ni. rajin betul akak sampai 4 lapis dibuatnya... saya ni resepi aje berlapis2 try nya idak!
ReplyDeleteWah kak 4 tingkat tu.....
ReplyDeleteUwaaaa..canteknya talam 4 rasa tu,tergoda i...bole hulur sikit k?
ReplyDeleteBesstnya kak paty....kalau kita buat kuih ni? kuih Ni? sah-sah dari pagi sampai ke malam....itupun belum tentu jadinya.
ReplyDeleteMlm kak Paty
ReplyDeleteMy goodness....talam 4 rasa...fantastic aah kak...super power u nie...I yg nie cepat rasa penat...aduh!!!
Cantik pulak talam tu....rasa mcm nk hulur pinggan gitu....ok kak see u again!haha
talam 4 rasa err.. eemm cam sedap je berlainan rasa ni..
ReplyDeleteSalam kak Paty...rajin sungguh kak Paty buat kuih tiap2 hari...memang respek habis :)
ReplyDeletesalam paty's...selamat pagi .
ReplyDeleteKuih talam 4 rasa..saya satu talam pun tak pernah jadi lagi. Sebenarnya saya tak pandai nak buat hihi tak berani la dulu pernah buat tapi lembik pastu surender. Tapi lihat kat sini kita dah tertawan...nampak cantik sangat.
Waaa... rajinnya melapis yer... mesti sedap ni...
ReplyDeleteAssalam kak Paty, kita tergoda dgn talam 4 rasa ni tau...Ummi save resepi dulu eh, ntah bila nak buat...tp tekak terasa2 tul nak makan...tunggu cuti2 la melapis ni kot...Btw, thanks for sharing ya kak...lebiiuuu ^__^
ReplyDelete