I am a bit confused with these little kuih some named it kaswi some named it lompang. Both used the same ingredients. To me if I steam the kuih in the Chinese tea Cups I called these kuih "lompang" and if steam the kuih in a tray then Kaswi fit the name. So...what say you.??? I think is fair and clear....ha....it's just my thought...anyway these are the Malay's tea time favourite...a local traditional "kuih" which are simple and easy to prepare. You can make it with palm sugar or pandan or a line of rainbow colour...it's so versatile and SEDAP AND A BIT CHEWY.
Kadang-kadang keliru juga dengan kuih ini ada yang panggil kaswi ada yang panggil lompang, tapi bagi saya yang tak mahu fening...kalau saya kukus pakai acuan lompang saya panggil lompang kalau kukus pakai loyang saya panggil kaswi...betul tak...mudah jangan fening-fening, janji sedap. Rasanya kuih ini memang jimat..bajet kecil bahanya murah..buatnya senang dan cepat, tak banyak kerenah dan yang paling penting sedap. Agak liut-liut sedikit dan gula merah menaikkan lagi rasa kuih ini. Boleh dibuat dengan gula merah, air pandan dan warna-warna pelangi..semua bergantung kepada kreativiti masing-masing..palingpenting untuk mendapatkan hasil yang memuaskan pastikan sukatan tepung dan air betul. Kuih jadi cantik dan berlubang ditengah. Ha...ha. yang empunya resipi adalah dari Cik CT Delima kita yang diadaptasikan dari Citarasa Wan. Sesuai buat sajian petang mahupun majlis.
Next Post - Breakfast Menu
sy bru buat kuih nie smlm....:)
ReplyDeletesalam sdp kuih ni baru je kukus tunggu sejuk ,,,pagi esok boleh le rasmikan....
ReplyDeleteSalam Asyifa...kuih yang mudah, murah dan menarik...so kita panggil kuih 3M la akak suka bab kelapanya suka taruk banyak2
ReplyDeleteSalam Sheila..macam tulah kuihMelayu ni elok buat malam esoknya rasmikan kuih potong jadi cantik dan yang dalam acuan pun jadi cantik...itulah rahsia kecantikan kuih Melayu kena completely cool
ReplyDeleteHi Paty, whatever the name, I'll have 5 pieces. They sure look good. I suka anything ada kelapa or nanas.
ReplyDeleteI have eaten this before long time ago at a Malay friend's house.....
Sure wish I am your neighbour, ha ha.
Have a nice day, Paty.
Lee.
Assalam kak paty, saya suka mkn kuih kaswi mcm ni, sedap sangat , kena pula dgn kelapa parut muda mmg terangkat, berbiji2 boleh habis heheh
ReplyDeleteSalam kak paty, kalau cina panggil ko sui hehehe
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2011/08/kuih-lompang.html
Salam kak paty! bykkknyer n3 akak kita terlepas! suke dgn kuih kaswi :D kita pun baru n3 kuih kaswi gandum hihihi... yg pasal butter tu mmg betul kak, kdg kita pun kompius, berat dia lain2, skrg ni guna lurpark sbb dah takde butter lain berat dia tak sampai 250g, mahal laks tuuu huh! yg local punyer pulak yg halal takde stok huhu..
ReplyDeleteHI Uncle Lee, this kuih is not only the Malay's kuih, it's also a favourite Baba Nyonya kuih. I believe the word came from Chinese word. Best with grated coconut.
ReplyDeleteSalam Embun...itu yang jadi masalahnya..akak ni cuma boleh makan satu dua aje sebab akak diabetic...tetapi kalau dah kena dengan lemak2 kelapa tu lupa kejap kita ni diabetic...bedal dulu pas tu makan ubat.
ReplyDeleteSalam Mala... yeap you are right kos sui tu memang datang dari perkataan Chinese...kuih ni pun popular didkalangan masyarakat Nyonya Peranakan
ReplyDeleteSalam Ija..akak memang suka kuih2 macam ni...kuih kosui ini kalau bulan puasa lagi laku ya..malam semalam akak try resipi Chef Liza yang semua orng ikuti akak masukan cendol dalam kosui akak sayang takut terbuang lepas buat talam 4 rasa. Ingatkan boleh nampak cendolnya tapi tak..tapi rasanya memang montop
ReplyDelete