Pages

Tuesday, October 10, 2017

GROUND BEEF SOFT TACOS


Kesukaan orang Italy atau Middle Eastern, masing-masing mempunyai cara tersendiri ini. Tacos ini biasanya keras dan ranggup macam keropok tetapi jika tak ada taco shell macam itu boleh aje gunakan taco shell yang lembut ini ataupun roti tortilla yang mini.

Sayur menggunakan ground beef atau daging kisar sebagai intinya.Untuk inti yang sama ini juga saya gunakan untuk nachos. Resipi ini sesuai buat sarapan dinner mahupun supper dan ground beef ini boleh disediakan lebin dan disimpan di dalam fridge




Ground Beef Soft Tacos

Yield: - lebih kurang 10 orang makan
Resipi Ground Beef yang selalu saya gunakan untuk tacos atau nachos Berempah dan spicy sedikit
  • 200 g  daging kisar
  • 1 bawang Bombay dicincang halus
  • 100 g lada hijau, merah dan kuning
  • 2 biji tomato dipotong dadu
  • 10 balutan tortila mini
  • 2 Sudu besar tomato puree
  • 1 Sudu kecil  serbuk jintan putih
  • 1 Sudu kecil   MAGGI® CukupRasa
  • 1/4 Sudu kecil    paprika
  • 2 helai daun bay
  • 1 sudu kecil serbuk bawang putih
  • 1/2 sudu kecil serbuk halia
Bahan Tabur
  • Salad dihiris
  • Timun dihiris nipis
  • Buah Zaiton
  • Tomato dipotong dadu


Cara Memasak
  1. Campurkan daging serbuk jinta putih serbuk halia serbuk bawang putih serbuk maggi pati kube serbuk paprika garam dan gula secukup.Gaul rata dan perap seketika 
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga lembut 
  3. Masukkan perapan daging kisar tadi dan daun salam
  4. Masak seketika kemudian masukkan tomato puree tomato cincang dan hirisan 3 warna cili
  5. Biar atas api sehingga agak kering dan angkat
Cara Menyediakannya
  1. Ambik sekeping tacos atau tortilla sapukan dengan mayo
  2. Masukkan daging yang dimasak tadi
  3. Taburkan salad timun tomato dan buah zaiton
  4. Letakkan lagi mayo dan cili sos makanya sudah sedia dimakan




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-


1 comment: