Pages

Saturday, September 23, 2017

SIAKAP KENG SOM

Keng Som ini lebih kurang macam asam pedas kita. Sama seperti kita di sana juga teardapat beberapa variasi dan warna semuanya mengikut bahan yang digunakan. Begitu juga dengan cara memasaknya ada yang rebus dan ada yang tumis. Mempunyai kombinasi rasa seimbang antara pedas dan masam membuatkan asam pedas asli Thai ini unik, lazat serta digemari, selain faktor kesegaran ikan siakap yang digunakan," 

Untuk versi ini saya pilih untuk menumis dan menggunakan daun limau purut untuk aromanya.

Satu lagi perkara yang unik tentang Keng Som ini ialah peggunaan kangkong dalam kuahnya. Ikan yang paling sedap digunakan ialah ikan siakap segar dan manis



Keng Som

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Masakan Thai yang menyerupai singgang atau asam pedas kita. Warna juga berubah-rubah mengikut bahan yang digunakan


Ikan siakap 1 ekor
Kangkung 5 pokok - patah2
Serai 1 batang - ketuk
Daun limau purut 5 helai - siat2
Daun kesum - segenggam
Gula melaka - agak2
Garam secukup rasa
Air kosong 2 cawan


Bahan Kisar

Air asam jawa
Lada kering 6 tangkai - rebus
Cili padi 8 tangkai
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 3 biji
Lengkuas 2 inci
Halia 2 inci
Belacan bakar 2 inci


Cara Menyediakan
Satukan bahan kisar dengan Air kosong, gula garak, serai, daun kesum, daun limau, Biarkan sampai mendidih. Kemudian masukkan ikan..tutup kejap,akhir sekali masukkan kangkung..biarkan kejap...kuah jangan banyak sangat.





RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment