Pages

Saturday, September 23, 2017

RENDANG KERANG



Kita jarang menggunakan kerang untuk masakan, biasanya direbus dan cicah bersama cili sos tetapi sebenarnya kerang ini sedap juga dibuat rendang...ha...ha tapi yang peritnya jika hendak dijadikan lauk, untuk mengopeknya namun jika ada yang sudi makanya terhasil la lauk sedap ini.

Cara memasaknya dan bahannya sama macam kita masak rendang ayam





Rendang Kerang

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Rendang Kerang istimewa persis rendang ayam. Sedap dimakan bersama nasi atau ketupat


2 kg kerang direbus dan buang kulit

5 batang serai*

1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
7 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit cili api*
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
1 keping asam keping
2 helai daun kunyit dihiris halus
3 helai daun limau purut
garam, aji & gula

Cara:

  1. Kisar bahan2 bertanda (*).. tumiskan hingga naik bau..
    masukkan santan.. asam keping.. garam.. gula.. aji.. dan kerisik.
    Kacau hingga kuah menjadi pekat..
    masukkan kerang dan kacau lagi
    masukkan juga daun limau purut dan daun kunyit..



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment