Pages

Wednesday, September 27, 2017

DAGING GORENG JINTAN


Arwah umi rajin masak daging ini cukup sedap dan very addictive. Saya tidak ada resipinya tapi alhamdulillah terpandang di wall Chef Joha Hassan from Singapore terus copy dan mencubanya ah memang sedap tak lari daripada apa yang arwah umi buat

Daging Goreng ini juga sedap dimakan bersama roti boleh gantikan kebab sesuai untuk Nan Capati Pita Bread mahupun Flat Bread Wrap




Daging Goreng Jintan

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Daging Goreng Jintan ini sedap dimakan bersama nasi dan roti. Jika sukakan roti biak apa jenis roti pun daging ini cukup sesuai

  • 750gm daging hiris (kambing atau lembu)
  • 3 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu teh biji Jintan Manis (Jintan Kasar)
  • 1 sudu teh biji Jintan Putih (Jintan Halus)
  • 4 ulas bawang putih - di tumbuk halus
  • Bahan2 di atas ditumbuk halus
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa, lebihkan supaya manis sedikit
  • Kicap manis 2 sudu besar
  • 1 biji bawang besar (kunning) di hiris
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan Minyak masak
  • 3 biji ubi kentang di hiris wedges/bulat

Cara2nya

  1. Sangai biji ketumbar, jintan manis di kuali tempa minyak selama 3 mins atau bila bau nya bangkit. Kemudian tumbuk rempah2nya bersama bawang putih dan sedikit garam & gula sampai halus. 
  2. Kemudian gaulkan kepada daging yang dihiris tipis bersama rempah serbuk kunyit/ketumbar & jintan halus. Perapkan selama 2 jam di peti ais. Bila hendak digoreng gaulkan dengan sedikit minyak dan kicap manis. 
  3. Panaskan minyak 1/2 cawan (lebihkan sedikit kalau tidak mencukupi). Goreng daging yang berempah tadi, goreng hingga ia masak, letakan kicap manis sedikit, masukkan bawang besar yang di hiris bulat, gaulkan supaya sebati. Letakan garam & gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula supaya rempah daging merasa manis sedikit.
  4. Goreng ubi kentang di kuali lain. Sajikan dengan kentang goreng. Makan dengan nasi putih atau nasi mentega.




RECIPE SOURCE:  Chef Joha Hassan
All images & conten
t are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment