Pages

Wednesday, September 27, 2017

BITTERBALLEN DAGING/KROKET BELANDA


Saya sekeluarga meminati bitterballen ini malah bitterballen adalah resipi yang kedua saya kongsikan sejak saya mula buka blog. Kerana terlalu minat sejarah dan asal usul bitterballen ini semua saya ceritakan. Jujur saya cakap kroket Belanda ini memang sedap dan saya selalu frozenkan dan goreng bila-bila masa teringin

Bitterballen ini sedap dimakan  bersama mustard sos mayo atau cili sos





Bitterbalen Daging

Yield: - lebih kurang 20 - 25 biji
Snak Belanda yang diminati dirantau ini terutama Indonesia. Rasanya lebih kurang seperti rasa kroket
Sedap dimakan bersama mustard sos cili sos ataupun mayo
  • 200 gr daging ayam/lembu cincang
  • 100 gr cendawan butang, cincang
  • 150 gr tepung 
  • 1.5 cawan susu
  • 100 gr keju Gouda/Cheddar parut
  • 4 sdb mentega
  • 1 biji bawang bombay ukuran besar, cincang halus
  • 2 btg seledri, cincang
  • 1 sdb daun parsley cincang
  • 1/2 sdb stock ayam
  • Garam, merica, gula, bubuk pala secukupnya


Bahan Salut

  • 150 gr tepung serbuk roti
  • 2 biji putih telur, kocok lepas



Caranya

  1. Panaskan margarin sehingg cair. Tumis bawang bombay sampai wangi.
  2. Kecilkan api, masukkan tepung. Kacau rata 
  3. Tuang susu sedikit demi sedikit sambil dikcau supaya adonan nggak menggumpal.
  4. Masukkan daging, keju, cendawan dan seledri . Kacau rata sampai masak. Angkat.
  5. Setelah adonan agak dingin, ambil segumpal adonan. Bentuk bebola, padatkan. Kerjakan sampai adonan habis.
  6. Celup dengan telur dan gulingkan ke breadcrumbs
  7. Goreng dalam minyak banyak yang panas hingga kuning kecoklatan. Angkat, tiriskan.





RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

1 comment: