Pages

Friday, July 01, 2016

GORENG PISANG TANDUK BIASA DAN CHEESE


Tekak orang posa macam-macam hendak....ha...ha...memborong di chow kitt, ternampak pisang tanduk. Beli buat berbuka...masyallah terasa kenikmatannya sehingga nasi tolak tepi dulu. Separuh saya cicah dengan gula dan separuh lagi saya cairkan butter, tabur gula merah dan cheese parut...memang hebat kena pula panas-panas bersama teah tarik, makanya dunia ana yang punya



Pisang Tanduk Goreng

Bahan bahan
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sdb  air kapur
  • Secubit garam
  • Serbuk kunyit
  • Sedikit air


Cara cara:
  1. Sediakan bahan bahannya. Campurkan kesemua bahan  dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga kepekatan  adunan  menjadi boleh berpaut pada belakang sudu 
  2. Pisang dipotong kecil dan dihiris nipis
    . Buang kulitnya.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali sehingga betul betul panas. Celup pisang di dalam adunan tepung. Masukkan dalam minyak panas
  4. Goreng sehingga betul betul garing sebelum dibalik balikkan.
  5. Boleh angkat dan dihidangkan
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment