Kalau kita fikirkan cili padi kita dah cukup pedas, masakan Korea tidak kurang hebat dengan kepedasannya. Ayam Goreng ini adalah versi sticky chicken cara Korea. Sedap buat ratah-ratah atau makan dengan nasi. Resipinya saya ambil dari majalah wanita
Ayam Goreng Korea
Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Ayam goreng cara Korea yang popular ranggup pedas dan sedap
- 16 ketul ayam bahagian kepak
- 1 sudu kecil garam
- Secubit lada hitam
- 1/2 sudu kecil halia parut
- 1/2 cawan tepung jagung
- Minyak untuk menggoreng (kira-kira 5 hingga 6 cawan)
Ini bahagian yang penting untuk menyediakan sos pedas Korea:
- 2 sudu besar bawang parut
- 1 sudu besar bawang putih cincang
- 1 sudu kecil halia parut
- 1 sudu besar kicap
- 4 sudu besar cuka kurma
- 2 – 3 sudu besar sos pedas (jenama Frank Original)
- 4 sudu besar sos cili atau sos tomato (jenama Heinz)
- 2 sudu besar sos gochujang
- 2 sudu besar sirap jagung atau madu
- 1 sudu besar gula (atau lebih untuk rasa)
- 1/2 sudu kecil dijon mustard
- 1 sudu kecil minyak bijan
Bahan hiasan:
1/2 sudu
kecil biji bijan
Cara membuat:
- Mula-mula campurkan ayam dengan garam, lada dan halia. Perap selama 20 hingga 30 minit.
- Panaskan kuali dengan api yang kecil. Tambah 1 sudu besar minyak masak dan kemudian bawang, bawang putih dan halia. Kacau selama satu minit sehingga wangi. Tambah semua bahan sos yang lain dan kacau rata. Masak hingga pekat kira-kira 4 hingga 5 minit. Matikan api.
- Buang mana-mana air yang berlebihan dari ayam yang diperap. Gaul ayam dengan tepung jagung hingga sama rata.
- Tambah minyak ke dalam kuali untuk deep fry. Panaskan minyak kepada 320 ° F. Masukkan ayam ke dalam minyak, satu bahagian pada satu masa. Gorengkan dalam dua kelompok. Masak hingga warna keemasan, kira-kira 5-7 minit, bergantung kepada saiz ayam.
- Panaskan minyak hingga 370 ° F. Masukkan ayam dan goreng lagi selama 2 hingga 3 minit sehingga keemasan. Letakkan di atas penapis untuk tos minyak.
- Panaskan sos dengan api kecil. Masukkan ayam dan kacau sama rata, pastikan semua disalut dengan sos pedas. Taburkan dengan bijan.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
Positive webpage, where did u think of the data on this posting? Wondering where to go in 2019? Things to do has ranked as the best include a remote, idyllic island, the design capital ...
ReplyDeleteThanks for the wonderful recipe. Jazakallahu khair kathira.
ReplyDeleteIt is very important to have good thoughts in mind to write a beautiful post, and your mind seems very clear, that is why you have written such a beautiful post, this post is worthy of praise, the praise of this post will be less.
ReplyDeleteGurugram escort service
call girls gurugram
Gurugram escorts service
gurugram call girl
Desi Girls Gurugram
Escort Services in Noida
Gurugram Call Girls Service
Ordinary call girls in Gurugram
Amazing blog and post, thanks for sharing!
ReplyDeletetake care
Sandro from Nomes
Meta777
ReplyDeleteLink Meta777Bandar Togel Online
PREDIKSI TOGEL META777Meta777Meta777
Meta777
Meta777
link Meta777
link Meta777
Link Alternatif Meta777
Link Alternatif Meta777
Meta777
ReplyDeleteWow... Blog yang sangat menarik dan penuh informatif sekali,semoga blog ini menjadi blog yang selalu memberi informasi yang dibutuhkan oleh semua orang dan selalu menjadi blog edukasi khusus untuk saya.terimakasih.