Ini bagi yang meminati kek pisang, kita upgradekan resipinya dengan krim cheese frosting dan butterscotch perghhh memang gandingan yang mantop. Kek pisang ini memang extremely moist dan lembut. Catching up with trend saya bakar cara slice cake siap dipotong supaya senang dihidangkan dimajlis.
Double dose the cake saya taburkan dengan sedikit roasted walnut....memang heaven kek ni
Kek Pisang Butterscotch
Yield: - lebih kurang loyang 10 x 10
Resipi kek pisang mudah yang diolah untuk dinikmati bersama butterscotch dan krim cheese frosting
Bahan A
- 250 gm butter
- 240 gm gula perang
- 1 sdt vanilla
Bahan B
- 450 gm pisang lecek
- 100 gm atau 1 cup yogurt asli
Bahan C
- 320 gm tepung syperfine
- 1 1/2 sudu teh baking powder
- 1 1/2 udu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
Cara Menyediakan Kek
- Satukan bahan A dalam mixer
- Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat
- Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati
- Tambahkan esen vanilla gaul rata
- Masukkan bahan B berselang seli dengan bahan C
- Sediakan acuan 10 x 10
- Bakar pada suhu 160 c selama 50 minit bergantung pada oven masing-masing dan sejukkan sebelum dihias
SOS BUTTERSCOTCH / KARAMEL
- 1/2 cawam
gula perang
- 1/2 cawan
krim atau tick cream atau fresh cream
- 1/2 cawan
susu segar
- secubit
garam
- 1 sudu teh
esen vanilla
- 2 sudu besar
butter
- Cairkan
butter
- Masukkan
gula dan masak hingga gula mencair
- Tuangkan
krim, garam dan vanilla
- Kacau rata
- Jika sos
agak pekat tuangkan susu cair , jangan tuang semua agak-agak ia licin ok.
Krim Keju Frosting
- 375 gm krim
keju
- 120 gm
mentega tanpa garam
- 80 gm gula
aising
- 1 sudu teh
esen vanilla
- 2 sudu teh
paste Lemon
- 120 gm non diary fresh cream
- Pukul krim
keju dan gula hingga kembang
- Masukkan
mentega, esen vanilla dan lemon paste
- pukul sebati
- Pukul fresh krim sehingga soft peak masuk dan kaup ke dalam bahan krim cheese tadi
- Kaup rata dan sebati dan boleh disapu di atas kek
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
As salam...
ReplyDeleteBoleh saya tahu telur berapa biji ye pn...
I wanted to leave a little comment to support you and wish you a good continuation. Wishing you the best of luck for all your blogging efforts. Explore photo and video images on Instagram, latest posts and popular posts about Pictame.
ReplyDeleteYour post is phenomenal! It's as if you've uncovered a secret chamber filled with priceless artifacts of knowledge online. have a peek at Online Jobs In Pakistan At Home
ReplyDelete