Pages

Monday, October 16, 2017

MEE SANGGUL UDANG


Saya suka stand by mee, kalau stand by mee basah akan cepat rosak mee ini cukup sesuai kot-kot emergency dan perut tiba-tiba berkeroncong. Menyediakannya sama aje macam mee-mee yang lain cuma mee ini perlu direndamkan terlebih dahulu. Bahan perencah dan sayuran semuanya ikut selera kita





Mee Sanggul Udang

Yield: - lebih kurang 5 orang
Mee kering yang direndam untuk melembutkannya dan digoreng. Banyak variasinya pedas, kicap mengikut selera


    • 1 peket mee sanggul - rendam sampai lembut
    • 3 ulas bawnag putih - diketuk
    • 3  sudu besar cili kisar *
    • 2 sudu besar sos cili*
    • 1 sudu besar sos tomato*
    •  1 sudu besar kicap* 
    • 200 g udang, ayam (ikutlah nak letak apapun,cuma 2 pokok sawi
    • garam dan gula secukup rasa sedikit minyak untuk menumis

    Cara2 


    1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga berwarna keemasan masukkan cili kisar. kacau sehingga cili masak masukkan sos cili, sos tomato dan kicap. kacau lagi. 
    2. Masukkan udang, sayur2 yang keras (batang sawi, karot ect) perisakan dengan garam dan gula secukupnya pecahkan telur, kacau sekejap, terus masukkan mee sanggul yang telah ditoskan.kacau sebati masukkan sawi.kacau sebentar. padamkan api. sedia untuk dihidangkan





    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


    Thank  You.-

    No comments:

    Post a Comment