Kek Labu Manis ini mempunyai tektur yang lembut dan harum. Saya masukkan serbuk kayu manis yany nyata merupakan satu kombinasi yang sesuai. Toppingnya pula saya menggunakan krim cheese frosting bersama walnut. Jika suka walnut juga sesuai digaulkan sekali bersama adunan sebelum dibakar tapi saya lebih gemar menjadikan sebagai hiasan kek.
Kek ini sesuai buat sajian petang dan sesuai juga dibuat layer untuk birthday kek.
Kek Labu Manis
Yield: -satu buku kek saiz 8"
Kek Labu Manis Lembap bersama Krim Cheese Frosting mempunyai tektur yang sungguh lembut harum dan sedap
3 biji telur
gred A
1 cawan
minyak jagung
1 1/2 cawan
gula halus
1 camca teh
esen vanilla
1/4 camca
teh garam
2 cawan labu,
kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 cawan
tepung gandum*
1 camca teh
soda bicarbinate*
2 camca
teh baking powder*
2 sdt serbuk kayu manis*
CARA
MEMBUATNYA
- Panaskan oven
pada suhu 160C
- Dalam satu bekas, satukan telur, gula,
garam, minyak, labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga
semua rata dan sebati menggunakan whisk.
- Satukan semua bahan bertanda* dan ayak
- Masukkan hahan kering tadi
sedikit demi sedikit ke dalam bahan basah. Kacau hingga semua sebati
- Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit
hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
- Keluarkan kek dari tin dan sejukkan
Bahan Untuk Krim Cheese Frosting
- 250g krim
keju - suhu bilik
- 125g mentega
- 120g gula
aising
- 100 ml krim
putar
- 1/2 sudu
kecil perisa lemon
- Putar krim
keju dan whip cream sehingga lembut dan
tidak berbintil
- Masukkan
mentega dan putar lagi
- Masukkan
gula aising dan perisa lemon. Putar hingga sebati.
- Hias atas kek
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All
images & content are copyright protected. Please do not use our
images without prior permission. If you want to republish this recipe,
please re-write the recipe in your own words, or simply link back to
this post for the recipe.
Thank You.-
sedapnyer...
ReplyDelete