Pages

Tuesday, September 12, 2017

MOIST PUMPKIN SPICE CAKE


Kek Labu Manis ini mempunyai tektur yang lembut dan harum. Saya masukkan serbuk kayu manis yany nyata merupakan satu kombinasi yang sesuai. Toppingnya pula saya menggunakan krim cheese frosting bersama walnut. Jika suka walnut juga sesuai digaulkan sekali bersama adunan sebelum dibakar tapi saya lebih gemar menjadikan sebagai hiasan kek.

Kek ini sesuai buat sajian petang dan sesuai juga dibuat layer untuk birthday kek.



Kek Labu Manis

Yield: -satu buku kek saiz 8"
Kek Labu Manis Lembap bersama Krim Cheese Frosting mempunyai tektur yang sungguh lembut harum dan sedap


3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
2 cawan labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2  cawan tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbinate*
2 camca teh baking powder*
2 sdt serbuk kayu manis*



CARA MEMBUATNYA

  1. Panaskan oven pada suhu 160C
  2. Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak, labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
  3. Satukan semua bahan bertanda* dan ayak
  4. Masukkan hahan kering tadi sedikit demi sedikit ke dalam bahan basah. Kacau hingga semua sebati 
  5. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
  6. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan 
 Bahan Untuk Krim Cheese Frosting



  • 250g krim keju - suhu bilik
  • 125g mentega
  • 120g gula aising
  • 100 ml krim putar
  • 1/2 sudu kecil perisa lemon



  1. Putar krim keju  dan whip cream sehingga lembut dan tidak berbintil
  2. Masukkan mentega dan putar lagi
  3. Masukkan gula aising dan perisa lemon. Putar hingga sebati. 
  4. Hias atas kek



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

1 comment: