Pages

Monday, July 24, 2017

KAMBING PERAP ROSEMARY / ROSEMARY GRILLED LAMB




Daging Kambing dan rempah rosemary memang merupakan gandingan yang mantop. Untuk mendapatkan impak yang lebih hebat saya masukkan sedikit rempah kari dan cili sos. Daging saya  perap semalaman supaya rempahny mesra dan meresap ke dalam

Untuk meriahkan daging saya masukkan hirisan cili bangla jagung dan kentang. Daging boeh dipanggang atau dimasak di dalam oven. Daging panggang ini sedap dimakan bersama mint sos atau black pepper sos





Kambing Perap Rosemary


    • 4 keping daging kambing
    • 2 tangkai herba Rosemary dipatah 2
    • 2 sudu makan sos cili
    • 2 sudu makan minyak masak
    • 2 sudu makan rempah kari
    • 3 biji bawang putih ditumbuk halus
    • 1 " halia ditumbuk halus
    • 2 sudu makan madu
    • garam dan gula ecukup rasa

    UNTUK SOS:

    • 1 ulas bawang | dicincang
    • 2 biji bawang putih | dicincang
    • 1 1/2 sudu makan lada hitam | ditumbuk
    • 35 gm stok perang (demiglaze) | dibancuh dengan sedikit air

    CARA MEMASAK:

    1. Gaulkan kepingan daging kambing bersama herba Rosemary dan perap selama satu jam. Saya perap semalaman
    2. Panaskan kuali dan panggang  daging kambing sehingga masak.
    3. Untuk sosnya, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
    4. Masukkan bancuhan stok perang (demiglaze) dan serbuk lada hitam. Kacau sebati dan biarkan masak hingga kuahnya
    pekat.


    5. Angkat dan tuangkan ke atas daging kambing.
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

      Thank  You.


      No comments:

      Post a Comment