Pages

Tuesday, May 30, 2017

MOROCCON MINT TEA/TEH PUDINA


Salam Ramadan semua, udah 3 hari kita berpuasa...alhamdulillah dan baru hari ini berkesempatan untuk update blog. Ramadan tahun ini saya menyimpan hajat untuk tidak menyentuh minuman bergula...ha..ha...itu pun disebabkan atas nasihat doktor supaya mengambil kesempatan di bulan mulia ini untuk mengawal kadar gula.

Bukan mudah tapi perlu dilakukan, so langkah pertama saya ialah berbuka dengan MOROCCAN MINT TEA, kerana ia cukup menyegarkan dan aroma dan rasa pudina menyebabkan teh ini sedikit pun tidak terasa yang ianya tidak bergula. Rasanya ini merupakan permulaan yang baik bagi meninggalkan tabiaat minum minuman bergula and so far so good.

Menyediakannya mudah aje, saya menggunakan cara shortcut tidak secara tradisional Moroccon asli , bancuh teh secara biasa dan rendamkan pudina di dalam, masukkan sedikit perahan lemon, maka minuman ini menjadi begitu segar dan harum....I really love this


Moroccon Mint Tea

    • Four cups of water
    • Two Lipton® Pure Green Tea bags
    • A bunch of fresh spearmint
    • A squeeze of lemon


    MOROCCAN MINT TEA PROCESS

    1. Boil four cups of water in your kettle.
    2. Pour the water into a teapot holding two Lipton® Pure Green Tea bags.
    3. Leave to steep for 10 minutes.
    4. Twist and tear up some fresh spearmint leaves. Put them in a glass, and pour the tea over them. This disturbs the mint, letting the flavor infuse quicker.
    5. Add a squeeze of lemon, and you’re done.


      Notes


      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

      Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment