Keema adalah masakan daging cincang berempah dimasak cara tidak berkuah. Hidangan keema ini terkenal di Pakistan India mahupun Timur Tengah. Terdapat berbagai variasi keema. Kita mempunyai pilihan untuk sama ada menggunakan rempah kari atau kurma. Untuk resipi kali ini saya menggunakan rempah kurma dan bahan sampingan yang saya gunakan untuk memeriahkan keema ini ialah karot dan kacang peas. Kentang juga merupakan pilihan yang baik jika suka
Keema ini sedap dimakan bersama roti atau capati. Keema yang berlebihan boleh digunakan sebagai inti karipap, samosa atau bun
Keema Daging
- 150 gram daging lembu cincang
- 2 biji tomato masak ranum, cincang
- 1 1/2 camca besar tomato puree
- 2 camca besar rempah kari kurma atau briyani
- 3/4 camca besar serbuk ketumbar
- 1 biji lada merah, potong kasar2
- 1 biji cili hijau, potong kasar2
- 1/2 cawan kacang peas
- 3/4 cawan karot dipotong dadu
- 1 cawan air
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 camca besar minyak sapi
- 2 camca besar minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
3 biji cili
hijau
5 biji
bawang merah
3 ulas
bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam kuali, tumis kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan tomato puree dan tumis hingga garing, tambah bahan kisar halus + serbuk kurma daging + serbuk ketumbar, kacau rata dan masak hingga rempah garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan tomato cincang dan daging kisar, kacau dan masak hingga air daging kering
- Tambah kacang peas dan tuang air. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah cili merah, cili hijau, karot dan bawang besar yang dicincang tadi. Gaul rata, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama roti.
Notes
salam kak Paty...sedap menu tu...lapar oh...hehe
ReplyDelete