Pages

Wednesday, March 22, 2017

ROLL CHOUX WITH CREAM CHEESE FILLING


Roll Choux ini adalah satu lagi variasi choux yang dibuat dengan cara menggulung. Choux yang siap dibakar disapukan dengan filling krim cheese dan digulung persis membuat kek gulung. Untuk membuatnya boleh menggunakan apa-apa resipi krim puff yang ada.






Roll Choux

  • 200 ml Air & Susu Cair
  • 100 gr Mentega
  • 100 gr Tepung 
  • 1/2 sdt Garam
  • 2 biji Telur Ayam


  1. Masak campuran air & susu, mentega & garam sampai hampir mendidih, masukkan tepung kacau2 sampai rata & tidak lengket
  2. Rehatkan sehingga sejuk sedikit lalu masukkan telor yg sudah dikocok kacau sampai rata.
  3. Panaskan Oven dengan suhu 190ÂșC.
  4. Siapkan Loyang ukuran 12x12 sapu mentega tipis.
  5. Taruh adoanan kedalam plastik potong ujungnya lalu pipekan merata keseluruh permukaan loyang, 
  6. Panaskan oven selama dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak
  7. Angkat dan sejukkan
  8. Terbalikkan dan tindih dengan loyang supaya mendapat permukaan yang rata
  9. Potong dua dan sapukan filling cheese dan gulung seperti menggulung kek gulung
Filling Cheesenya


  • 250 g cream cheese
  •   50 g gula icing
  • 100 g whip cream
  • blueberry atau strawberry jem 
Pukul krim cheese dan gula icing sehingga lembut dan sebati, masukkan whip krim dan pukul rata

Cara Menyediakannya - lihat gambar


Roll yang siap disejukkan dalam fridge sebelum dihidangkan
Notes


RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

Post a Comment