Pages

Tuesday, March 07, 2017

KUE SAUS RAGOUT AYAM / SAVOURY CHOUX


Resipi yang menarik dan sedap. Biasanya cream puff (choux pastry) intinya adalah pastry cream atau custard tapi kali ini kita cuba filling berlauk atau savoury. Saya mencuba dua cara menyediakannya, satu cara biasa membuat cream puff dan satu lagi saya bakarnya seperti membakar bingka, semuanya bergantung kepada kesesuaian majlis. Untuk intinya saya gunakan resipi ragout ayam yanga mudah.

Sajian ini sedap dimakan bersama mayo dan cili sos dan cukup presentable untuk hidangan majlis







Kue Sau Ragout Ayam
Bahan Pastry:
  • 300 ml Air & Susu Cair
  • 150 gr Mentega
  • 150 gr Tepung Terigu
  • 1/2 sdt Garam
  • 3 biji Telur Ayam
  • 3 biji kuning telur
  • Keju Parut secukupnya
  1. Masak campuran air & susu, mentega & garam sampai hampir mendidih, masukkan tepung kacau2 sampai rata & tidak lengket 
  2. Rehatkan sehingga sejuk sedikit lalu masukkan telor yg sudah dikocok kacau sampai rata.
  3. Panaskan Oven dengan suhu 190ÂșC.
  4. Siapkan Loyang ukuran 12x12 sapu mentega tipis.
  5. Taruh adoanan kedalam plastik potong ujungnya lalu pipekan merata keseluruh permukaan loyang, letakkan inti, tekan-tekankan rata, 
  6. Pipekan lagi bahagian atasnya sehingga menutupi inti
  7. Panaskan oven selama dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak
Ragout Ayam:
  • 4 carrot potong dadu kecil2 rebus
  • 4 biji kentang dipotong dadu dan rebus
  • 2 batang seledri iris tipis,
  • 200 gr daging dada ayam rebus lalu cincang,
  • 2 bawang putih dicincang,
  • 1 bawang bombay dicincang,
  • lada sulah pala, garam, gula pasir secukupnya,
  • 1 sdb Tepung 
  • pati ayam sisa rebusan ayam
  • 3 biji telur
  • Olive Oil & Butter untuk menumis, air sedikit.

Caranya:
  1. Panaskan Olive Oil & butter dan tumis bawang putih, bombay sampai harum,
  2. masukkan dada ayam kacau2, carrot, kentang dan seleri, kacau lalu masukkan tepung  garam, lada sulah & pala kacau rata, dan masukkan pati ayam, masak hingga mengental tambahkan gula
  3. Sejukkan, pecah 3 biji telur dan gaulkan dengan bahan inti tadi dan masukkan kedalam loyang yang dilapisi dengan choux
Notes


RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

Post a Comment