Pages

Tuesday, March 07, 2017

EYGPTIAN FINO BREAD RECIPE


Eygptian Fino Bread ini sudah pasti terkenal di Eygpt. Rotinya adalah roti putih biasa berbentuk panjang lonjong, lembut di dalam dan ranggup diluar. R.esipi ini saya ambil dari teman blogger Munaty Cooking. com

Pada yang baru mengenali roti ini, ia sesuai makan dengan apa sahaja, sandwich atau cicah dengan kari. Saya gemar memakannya dengan Kacang Pol.





Eygptian Fino Bread


    • 2 cawan + 3 sdb tepung
    • ½ cawan susu panas
    •  ¼ cawan air uam
    • 1 ½ sdt yeast
    • 1 sdb gula
    • ½  sdt garam
    • 2 sdb minyak
    • 1 sdb mentega sejuk
    Instructions

    1. Satukan susu air dan yeast dan biar sebentar
    2. Masukkan semua bahan lain kecuali mentega  
    3. Uli sehingga sebati
    4. Masukkan mentega dan uli lagi 5 minit atau sehingga doh tidak melekit
    5. Tutup doh dengan kain dan perap 2 - 3 jam.
    6. Tumbuk2 doh dan bahagikan doh pada beberapa mengikut keseuaian 

    1. Canai doh 6-inch lebar dan 9” panjang Letak pada dulang pembakar tutup dengan kain dan perap lagi 45 minit
    2. Panaskan ketuhar 400F/200C dan bakar selama 10 - 15 minit
      Notes


      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment