Pages

Saturday, March 25, 2017

CHWEE KUIH


Sekali pandang macam kuih talam berlauk tetapi tidak, kuih ini terkenal dikalangan masyarakat Cina terutama sebagai kuih jajanan di pasar-pasar. Toppingnya diperbuat daripada jeruk lobak, tetapi saya masukkan sedikit daging cincang dan bawang goreng nak sesuaikan dengan selera.

Kuih enak ini sedap dimakan bersama cili sos.


Chwee Kuih


    • 150 gm tepung beras
    • 1 sdm tepung kanji (wheat starch)
    • 5 sdb minyak
    • 160  ml air
    • 500 ml air panas


    Topping

    • 3 ulas bawang putih, dicingang
    • 100 gm daging cincang
    • 100 gm chai poh
    • 1 sdt gula
    • 1 sdm serbuk lada putih
    • kicap manis secukupnya
    • 4 sdm minyak masak

    Cara Memasak Topping

    Tumiskan bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan danging cincang, chai poh, gula, serbuk lada putih, kicap manis dan minyak masak. Kacau hingga agak kering. Ketepikan.

    Cara-Cara


    1. Campurkan semua bahan2 kecuali air panas . Kacau rata. 
    2. Bila sudah rata tuang air panas dan kacau rata. 
    3. Kukus acuan kecil2 (saya gunakan mangkuk aluminium yg digunakan utk pastry egg tart) selama 5 minit. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam acuan kecil2 yg telah dikukus dan kukus selama 10 minit. Setelah masak, keluarkan dari acuan dan tarukkan inti yg telah dimasak tadi di atasnya. Sedia untuk dihidangkan.
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment