Pages

Thursday, March 23, 2017

ASAM PEDAS UTARA / ASAM REBUS


I consider this as healthy food, main rebus aje tiada setitik minyak pun. Saya masukkan sedikit hirisan nenas untuk menambahkan kemanisan pada masakan. Lauk enak ini sedap makan bersama nasi panas, ulaman dan ikan kering perghhh...boleh menghirup sehingga titisan terakhir gitu 


Asam Pedas Utara

    • 3 keping ikan tenggiri (atau apa2 jenis ikan)
    • 7 tangkai cili kering
    • 1" kunyit hidup
    • 5 ulas bawang merah
    • 1 ulas bawang putih
    • daun kesum
    • 2 kuntum bunga kantan
    • 2 keping asam keping
    • sedikit belacan
    •  garam secukup rasa dan perasa jika suka
    • 4 gelas air
    • 5 biji bendi
    • 2 potong nenas


    Cara-cara

    1. Blend cili kering,bawang merah,bawang putih, kunyit dan belacan sampai hancur. 
    2. Masukkan air dalam periuk dan bahan yang di blender tadi bersama daun kesum, asam keping dan bunga kantan bunga kantan yg dah siap dibelah 2. 
    3. Rebus hingga air sedikit didih. 
    4. Bila dah didih masukkan ikan, nenas dan bendi
    5. Masukkan garam dan kacau sekali lalu.
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


      6 comments:

      1. Ini memang feberet ni..hari-hari lauk ni pun takpe..huhu

        ReplyDelete
      2. Masakkan mak koi..ada penambahan sikit.. jintan manis dan juga beras utk memekatkat

        ReplyDelete
      3. sedapnye .. pnh mkn dulu tringt tok pnah bt .. lma dah x rsa kna bt jgk ni .. tq sdi kngsi resepi

        ReplyDelete
      4. Esk nk buat la asam pedas utara

        ReplyDelete
      5. Bru je buat... Teringat arwah mak msk ni

        ReplyDelete