Setiap kali menemani adik buat rawatan susulan di PPUM di Petaling Jaya saya akan singgah ke foodcourtnya menikmati pie ikan di sana. Grub nama cafenya dan katanya milik seorang peserta Master Chef Malaysia season 1, menunya simple western and pasta food, sedap dan menepati selera saya. Jadi inspirasi dari situ dan google resipi saya mencuba pie ikan ini
Agak susah mencari ikannya jadi saya guna isi ikan merah sahaja, tidak boleh buat banyak dan tidak boleh buat selalu kerana ikan agak mahal sekarang ini, considering that it's better to buy than make one, apa pun resipi ini memang sedap lemak dan berkrim kerana saya taburkan sedikit cheddar cheese diatasnya
Pie Ikan Sedap
Toping Kentang
- 1 kg kentang, dikupas
- 50 gram mentega
- 100 g creme fraiche
- 3 sdb susu segar panas
- garam dan lada sulah
Potong kentang dengan dan rebus hingga lembut. Angkat dan lembutkan dengan campuran mentega, creme fraiche, dan susu hangat. Tambahkan garam dan lada putih. Simpan dulu
Untuk Isian
- 500 ml atau 1 liter susu segar
- 250 g smoked haddock (ikan asap)
- 200 g ikan (bagian daging), dipotong-potong
- 1 ulas bawang putih
- 1 lembar daun salam
- 2 batang daun bawang, cincang
- 50 g cheddar cheese
Untuk Sosnya
- 100 g mentega,
- 50 g tepung
- Garam dan bubuk lada putih, secukupnya
- Cairkan mentega di dalam kuali masukkan tepung dan biar seketika sambil dikacau2
- Angkat dan masukkan susu yang ditapis tadi kacau dan letak semula atas api
- Masukkan garam dan lada secukupnya pada saus daun bawang dan kacang peas Beri perasa lemon secukupnya.
- Siapkan oven dengan suhu panas 190 derajat Celcius;
- Ikan dietakkan dalam mangkok caserole, carik2kan isi ikan dengan garfu
- Tuangkan sos lalu tutup dengan topping kentang taburkan cheese
- Masukkan ke oven selama kurang lebih 30 menit
- Pie ikan siap dihidangkan.
Notes
No comments:
Post a Comment