Sebenarnya ini resipi copycat dari IKEA GRILLED CHICKEN...ha..ha sepinggan RM14, tapi kalau kita buat sendiri boleh 3 orang makan. 1 peha ayam dipasar harganya lebih kurang RM4, membuat ayam panggang ini tak susah dan sosnya juga mudah disedia. Untuk resipi ini saya masukkan sedikit oregano untuk mendapatkan aromanya
Untuk sidenya saya rebus kentang dan celur sedikit kacang bunci. Ayam panggang sedap dimakan bersama butter rice, pasta atau roti.
Grilled Chicken in Lemon Butter Sauce
For the Chicken in a Lemon Butter Sauce
- 4-6 ketul peha atau dada ayam
- 1 sdb sos tiram
- 2 sdb mentega
- 1 sdt lada sulah
- Lemon Butter Sauce; see below
- Lumurkan semua bahan pada ayam
- Perap 2-3 jam dan panggang sehingga masak
For the Lemon Butter Sauce
- 2 sdb mentega
- 1 ulas bawang putih
- 2 sdb tepung
- 2 cawan air stock ayam (boleh didihkan 2 cawan air dengan 1 kube pati ayam)
- 1 biji kulit dan jus lemon
- 1 tbsp oregano kering
- garam secukup rasa
- Cairkan mentega, tumis bawang putih sehingga naik baunya
- Masukkan tepung dan kacau rata sehingga kental
- Masukkan stock ayam tadi kacau sehingga tidak bergentel
- Masukkan oregano dan garam secukup rasa
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
yaiy, dapat idea buat masak lagi... timakasih dah share resipi Puan Fatimah. Kita sayang ketat-ketat... muah
ReplyDelete