Terlebih dahulu maaf jangan tanya asal usul kuih ini, saya memang tak tahu,, saya cuma minat makan dan membuatnya, saya dah lama ingin mencubanya tetapi selalu was2 dengsn cara menggorengnya sehinggalah saya bertemu dengan caranya di youtube ha...ha macam buat telur dadar dan minyaknya tidak perlu banyak dan tidak pula sedikit2, makanya sedang2 dan cukup untuk meneggelam kuih
Sedap, lembut macam pancake dan aroma gula merah memang hebat
Cucur Jawa
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula merah
- sedikit garam
- air (lbh krg 2 cawan)
Cara-cara
- Larut gula merah bersama
2 cawan air dan tapis - Kacau adunan hingga sebati hingga habis 2 cawan air(jika pekat tambah sedikit air).
- Biarkan adunan selama sejam
- Panaskan kuali dengan api yang kecil dan 3 senduk kecil untuk gorengan yang pertama dan tambah minyak sekiranya minyak berkurangan
- Masukkan satu senduk adunan dan dalam kuali dan tunggu hingga muntah dan balikkan dan angkat. Hidangkan.
Cara Menggoreng cucur Jawa
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
Maaf diterima Kak Paty.... sebab kuih ni macam2 versinya... sana panggil lain sini panggil lain he he heee....
ReplyDelete