Cheesy Tarts ini adalah resipi tart buncit dari Azita Zain yang ramai dah cuba nama glamurnya ada tart buncit...kerana kandungan inti cheesenya membumbung tinggi. Memang trending sekarang ni semua inginkan yang buncit dan lebih hebat dihiasi macam2 tapi suka yang simple dengan parutan cheese di atasnya
Cheesy Tarts
- 170g majerin
- 50g gula aising
- 1 biji telur
- 290g tepung gandum
- 1 sk esen vanilla
Cara2:
- Pukul majerin dan gula menggunakan senduk kayu
- Masukkan telur dan esen vanila. Pukul.
- Masukkan tepung dan uli hingga jadi doh.
- Cetak menggunakan acuan tart shell mengikut saiz kesukaan. Cucuk dengan garpu di permukaannya
- Bakar dengan suhu 170C-180C selama 25 minit.
- Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
CHEESE FILLING
- 250g cream cheese
- 25g mentega
- 50g gula aising
- 3 sudu makan telur - kocak2 dulu baru ambil
- 1/2 sk esen vanilla
Cara2:
- Gunakan cream cheese sejurus dikeluarkan dari peti sejuk.
- Pukul cream cheese, mentega dan gula sehingga kembang.
- Masuk telur dan esen. Pukul sebati.
- Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam shell
wahhhh...sedapnya
ReplyDelete