Pages

Monday, May 30, 2016

BLACK PEPPER STEAM BUN



Chinese Steam Buns atau Mantou ini adalah sejenis pau malah cara membuatnya adalah juga seperti membuat pau. Steam bun ini biasanya dilipat seperti membuat sandwich dan inti atau isian dalamnya adalah bergantung pada selera masing-masing, biasanya, ayam daging dan sayuran menjadi pilihan.

Saya meletakkan daging black pepper yang digrill bersama sayuran. Steam bun ini sedap dimakan bersama sos

Pada yang berminat saya sertakan link yang menunjukkan cara step-by-step menyediakan staeam bun ini, manakala untuk bunnya saya gunakan resipi pau biasa

Klik sini - https://www.chefsteps.com/activities/soft-airy-chinese-steamed-buns-simplified




Chinese Steam Buns

Bahan-Bahan
  • 1 kg tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder*(bahan bertanda * diayak bersama)

BAHAN DILARUT BERSAMA
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cwn minyak masak
  • 2 1/4 cwn air
  • 11 gm yis
  • 1 sudu makan gula
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 1 biji telur

**Inti pilihan anda

Cara2nya
  1. Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung dan b.powder.
  2. Kacau bahan diatas hingga gula larut.
  3. Tuangkan sikit2 ke dlm tepong hingga menjadi doh tak melekat ditangan. Biarkan 5 minit.
  4. Ambil sedikit doh, leperkan , sapu minyak dan lipat dua
  5. Biar hingga doh naik 1 kali ganda 
  6. Leperkan dan kukus 7-10 minit  
  7. Buka tudung pengukus dan angkat bun. Sejukkan di redai kek masukkan inti pilihan anda
Untuk memahami dengan lebih jelas boleh klik di sini step-by-step membuat steam bun ini 

    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.




    BUTTER CHICKEN PASTA


    Biasanya creamy butter chicken ini saya masak makan bersama nasi, tetapi baru-baru ini jalan-jalan cari makan di salah sebuah cafe di Ampang, KL, butter chicken dihidang bersama pasta. Oleh kerana anak-anak cukup meminati creamy butter chicken ini jadi saya balik experiment menunya. Saya gunakan resipi yang sedia ada di blog saya dan cuma merebus sedikit fettucine untuk dihidangkan butter chicken ini.  Memang sedap. Pasta yang digunakan tidak peru terhad pada fettucine, boleh digunakan apa-apa pasta yang kita cukup.

    Menarik juga menu ini, kombinasi antara Itaian dan Asia yang sungguh sedap.

    Untuk resipi butter chickennya sila Klik di sini - http://patyskitchen.blogspot.my/2015/07/creamy-butter-chicken.html




    Thursday, May 26, 2016

    BILA GILA MEROTI MENYERANG


    Ha...ha bila sekali buat menjadi, maka keinginan untuk mencuba lagi memang tidak dapat dibendung.

    Dengan menggunakan resipi basic dough kita boleh mempelbagaikan ilham roti dan menarik jika pandai juga dengan bermainkan dengan inti, kaya, jem, inti karipap, serunding adalah antara bahan yang boleh dijadikan ilham untuk aneka roti.

    Jom intai MY ANEKA ROTI
















    Tuesday, May 24, 2016

    MY MEXICAN BUN


    Roti yang selalu mengancam jiwa, pada bila dibakar biasanya di Mall....ha...ha kini mampu membuat sendiri. Saya menggunakan resipi asas roti dan menyediakan toppingnya. Untuk resipi asas roti sila rujuk post saya yang terdahulu Cara membuatnya sama sahaja tetapi intinya digantikan dengan butter. Setelah bun mengembang dua kali ganda dan sebelum bun dimasukkan ke dal;am oven, bun peru dipaipkan dengan topping terlebih dahulu, sila lihat gambar bawah

    Bun favourite ramai ini sedap dimakan panas-panas





    Topping Mexican Buns

    • 80 g gula
    • 80 g butter
    • 80 g tepung
    • 1 biji telur
    • 1 sdt coffee emulco
    1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang
    2. Masukkan telur 
    3. diikuti dengan tepung
    4. Pukul rata dan masukkan serbuk kopu atau coffee emulco
    5. Masukkan dalam piping bag dan lakar atas bun yang sudah mengembang
    6. Bakar bun seperti biasa
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


    Sunday, May 22, 2016

    MY RED BEAN BUN


    Puas hati betul hari ini mencuba roti Red Bean Bun dan Mexican Bun, cantik sungguh kejadiannya, lembut dan gebu. Saya menggunakan resipi asas roti di catitan bawah, dari resipi asas ini satu saya letakkan inti red bean yang dibeli di kedai kek dan separuh lagi adunannya saya letakkan krim  seperti Mexican Bun atau Papa roti, memang puas hati

    Resipi yang sama juga boleh diolah menjadi pizza doh atau dipebagaikan bentukkan dan intinya.





    Bun Kacang Merah

    • 534 g tepung high protin
    • 128 g gula caster
    • 5.5 g yeast
    • 2 bijji telur
    • 232 g air
       5 g garam
    • 10.5 g susu tepung
    • 53 g mentega/margerine
    Cara menyediakannya
    1. Satukan semua bahan kering dan masukkan telur
    2. Yeast disatukan dengan air dan kacau rata
    3. Pukul bahan kering sehingga sebati
    4. Perlahan-lahan masukkan yeast dan air, masukkan sedikit demi sedikit
    5. Pukul/Uli sehingga adunan tidak melekat pada mangkuk pengandun (lebih kurang 20 minit)
    6. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga adunan tidak melekat dan elastik
    7. Angkat, sapukan minyak pada mangkuk dan letakkan adunan tadi tutup dengan tuala dan perap sehingga dua kali ganda
    8. Keluarkan dan tumbuk-tumbuk untuk keluarkan udara
    9. Uli dan bahagikan adunan kepada beberapa bahagian sebrat 40 g
    10. Tutup dengan plastik wrap sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam
    11. Keluarkan dan masukkan inti kacang merah
    12. Perap sehingga naik dua kali ganda sapukan dengan telur dan bakar pada suhu 180 c selama 20 minit
    Notes




    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    BLACK PEPPER LAMB CHOP



    Lamb dengan blackpepper memang cukup sinonim, satu kombinasi yang cukup menyelerakan. Saya perapkan lamb ini semalaman supaya bahan perapan menyerap masuk dan sekata. Lamb yang diperap ini digrill ataupun dibakar oven tapi ingin sedap maka grill lebih sesuai.

    Lamb Chop yang siap digrill sedap dimakan bersama black pepper sauce ataupun mint sauce. Untuk side dishnya sesuai dengan carrot, brocolli atau jagung bakar



    Lamb Chop

    • 1 sdt serbuk bawang putih
    • 1 sdt serbuk halia
    • 2 sdb minyak jagung atau Olive Oil
    • 3 sdb serbuk lada hitam biji
    • 2 sdb gula pasir atau Brown Sugar
    • 1 sdb Paprika
    • 2 sdb sos worcesthire 
    • 1 sdt Thyme
    • 1 sdt Rosemary
    • garam secukup rasa


    1. Campurkan semua bahan perapan kecuali Rosemary
    2. Bila dah sebati baru masukkan Rosemary
    3. Lumurkan pada daging di kedua-dua bahagian
    4. Susun dalam bekas dan perap semalaman
    5. Pegang mengikut kesudaan

      Notes

      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      Saturday, May 21, 2016

      TALAM KELADI BERLAUK UDANG KERING


      Resipi dari Chef Hanieliza ini mudah diikuti dan selalunya saya jadikan asas  pada kuih talam saya Tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut, sedang-sedang dan senang dipotong, Untuk bahan taburan di atas saya masukkan sedikit kacang tumbuk dan titiskan sedikit minyak bijan

      Kuih Talam Keladi Berlauk ini sesuai buat sarapan pagi atau minum petang




      Talam Keladi Berlauk


      Bahan A
      • 2 cawan tepung beras
      • 2 sudu besar tepung ubi
      • 2 sudu besar tepung gandum
      • 6 cawan santan [1 biji kelapa]
      • 1sudu kecil garam


      Bahan B
      • 2 cawan ubi keladi [potong dadu, rebus dan toskan]
      • 2 sudu besar udang kering
      • 4 tangkai cili merah [cincang]
      • 1 pokok daun bawang ]
      • 1 pokok daun sup ] racik
      • 2 sudu besar bawang goreng


      Bahan C [hiasan]
      • 3 tangkai cili merah [cincang]
      • 1/2 cawan bawang goreng
      • 1 pokok daun sup dan daun bawang [racik]
       
      Cara
      1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci.
      2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk.
      3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
      4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yg telah diletakkan dalam kukusan.
      5. Kukuskan adunan selama 30 minit.
      6. Bila dah masak sejukkan beberapa jam.
      7. Potong kueh dan taburkan bahan hiasan.
      8. Hidangkan.
        Notes


        All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


        Friday, May 20, 2016

        CREAMY PUMPKIN PIE



        Banyak-banyak Pie/Tart, pie labu inilah yang paling saya suka, cukup lemak dan berkrim Untuk resipi kali ini saya menggunakan resipi supermom kerana ia menyediakan method step by step yang mudah diikuti, manakala intinya aya guna resipi Chef Wan  perghh sedap kombinasi labu dengan rempah-rempah kuih





        Pai Labu

        Untuk Crustnya saya mengguna resipi dari sini - http://pagingsupermom.com/2013/11/how-make-pie-crust/

        Untuk Fillingnya saya guna resipi Chef Wan, cukup lemak




        • 2 cawan puri labu (labu yang direbus dan dilecek halus)
        • 1/2 cawan gula halus
        • 1/2 cawanmadu
        • 1 1/2 cawan susu cair
        • 1/2 cawan susu pekat
        • 2 biji telur
        • 1 1/ 2 sdt serbuk kayu manis
        • 1/2 sdt serbuk halia
        • 1/2 sdt serbuk cengkih



        1. Panaskan oven pada suhu 220 C
        2. Campurkan semua bahan dan tuang ke dalam tarts
        3. Bakar selama 10 minit
        4. Rendahkan suhu dan bakar lagi 45 minit atau sehingga masak
        Notes


        RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
        All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.



        Tuesday, May 17, 2016

        GARLIC DIJON CHICKEN


        Resipi mudah main campak-campak aje, bleh dibakar,,, boleh di grill dan boleh juga di guna slow cooker. Perapkan ayam seketika supaya meresap dalam isi. Sedap dimakan sebagai one meal dish atau untuk filling sandwich


        Garlic Dijon Chicken

        SERVINGS 4-6 UNITS 

        • 2 garlic cloves, minced
        • 4 tablespoons Dijon mustard
        • 2 tablespoons lime juice
        • 1 1⁄2 lbs chicken pieces (I usually use 5-6 pieces, depending on size)
        • 1 tsp rosemary
        • 1 carrot
        • 1 potato quarted
        • 5 mushroom halved
        • 1 yellow onion


        DIRECTIONS

        1. For immediate cooking: Preheat oven to 350°F Place all ingredients into a large baking dish, turn chicken to coat. Bake until chicken juices run clear (45-60 minutes for chicken pieces, or 20-30 minutes for chicken breasts).
          Notes


          RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
          All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.