Pages

Sunday, April 10, 2016

FROZEN LAVENDER CUPCAKES


Kebetulan kawan berikan lavender dan rosebud, biasanya saya buat hot tea, kerana lavender ini adalah antara ramuan yang memudahkan tidur. Saya suka aromanya dan gunakan sedikit untuk membuat cupcakes

Cupcake ini saya buat untuk mengiringi Kek Birthday yang bertemakan Frozen jadi instead of mewarnakan cupcakes ini dengan purple lavender, saya warna biru mengikut tema frozen, apa kek ini memang sedap harum dan lembut





Lavender Cupcakes



  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 sdb dried edible lavender
  • 1 1/3 cups cawan tepung
  • 1 1/4 sdt baking powder
  • 1/4 sdt garam
  • 1/2 cawan  butter, 
  • 1/2 cawan + 2 sdb gula
  • 3 sdb madu
  • 2 biji teur
  • 1 sdt vanilla 

Vanilla Frosting

  • 1cawan butter*
  • 3 cawan gula ising
  • 2 sdb krim
  • 1 tsp vanilla extract



  1. Panaskan oven pada 180 c
  2. Masukkan susu dan lavender dalam processor dan blend sehingga lavender halus
  3. Satukan semua bahan kering dan letak sebelah
  4. Pukul mentega hingga gebu,masukkan madu dan pukul lagi
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis
  6. Masukkan vanilla dan tepung berselang seli dengan susu
  7. Kaup rata dan masukkan kedalam acuan cupcake
  8. Bakar selama 20 minit, keluar dan sejukkan

For the Vanilla Bean Frosting:


  1. Pukul mentega sehingga gebu dan masukkan gula ising dan terus pukul sehingga kembang
  2. Masukkan krim dan esen vanill
  3. Warnakan dan masukkan dalam pipping beg
  4. Hias mengikut kesukaan
    Notes


    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


    No comments:

    Post a Comment