Pages

Friday, April 22, 2016

APAM PISANG GEBU



Apam Pisang ini famous dikalangan blogger Tinjau aje mana-mana blog pasti ada resipi ini. Saya buat untuk berbuka puasa baru ini. Suka tekturnya lembut dan gebu. Sedap dimakan bersama kelapa parut.



Apam Pisang Gebu

  • 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan
  • 4 biji telur A
  • 1 cawan gula
  • 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Secubit garam (opt)


Cara2nya :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
  3. Kisarkan pisang, telur, gula, garam dan minyak hingga hancur dan sebati.
  4. Tuangkan ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata secara kaup balik.
  5. Sudukan adunan ke dalam acuan/loyang kecil2. (Sapukan sedikit minyak pada acuan terlebih dahulu)
  6. Kukus dengan api sederhana selama 15 minit. (kalau gunakan loyang besar masa mengukus adalah 40 - 45 minit).

Notes


RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


No comments:

Post a Comment