Pages

Monday, January 04, 2016

PUDDING KASTAD KOKTAIL BERSOS


Sebut aje pasti pudding ini yang diminati, paling top masa ramadan. Senang membuatnya dan paling sedap dimakan bersama sos dan buah-buahan koktail

Pudding Kastad Koktail Bersos

Puding  Kastard
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 5 cawan air
  • 5 sudu besar gula pasir
Cara-Cara
  1. Masukkan tepung kastard kedalam periuk..campurkan garam...gaul sebati
  2. Campurkan sume bahan2 cair....kacau sebati...
  3. Tuangkan bahan2 cair kedalam periuk berisi campuran tepung kastard....kacau sebati....
  4. Masak bahan2 kastard diatas api kecil...menggunakan senduk kayu...kacau selalu sehingga adunan kastard pekat berkilat...
  5. Bila adunan kastard mula meletup2....matikan api...
  6. Tuangkan adunan kastard dalam bekas yang bersesuaian....
  7. Setelah siap acuan/bekas diisi...biarkan sejuk...sebelum dimasukkan kedalam fridge...

Kuah Kastard

  • 1 tin susu cair IDEAL
  • 1 tin air..
  • 4 sudu besar gula 
  • 1 biji kuning telur...
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar tepung kastard ...( campur dan bancuhkan dengan sedikit susu cair @ air....)

Cara-Cara
  1. Masukkan sume bahan kedalam periuk..
  2. Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit..tutupkan api....

Notes


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

Post a Comment