Pages

Sunday, October 04, 2015

TALANG ASIN GORENG ASAM


Boleh dikatakan lauk ini termasuk kategori lauk yang merbahaya....sekali suap memang payah hendak berhenti. Paling sedap saya makan ketika bekerja upnorth di SP, ditempat kerja lama haha perghhh....memang payah hendak stop lebih-lebih lagi kena dengan nasi panas.

Untuk resipi ini semua jenis ikan masin sesuai dimasak tapi paling sedap ikan kurau, talang atau temenung lengat. Menu ini juga sesuai untuk wanita pantang bersalin.


Talang Asin Goreng Asam
  • 3 labu bawang besar dihiris
  • 4 ulas bawang putih dihiris
  • 6 tangkai cili kering dihiris dan buang biji
  • 10 cm halia muda dihiris
  • 1 mangkuk kecil ikan masin dipotong kiub/kecil digoreng
  • Air asam jawa (secukup masam)
  • Sedikit kicap manisa

Instructions
  1. Tumiskan semua bahan yang telah dipotong sehingga kekuningan dan masuk ikan masin dan kicap mani
  2. Teruskan goreng dengan api yang sederhana seminit dan kemudiann tuang air asam jawa, Biar atas api sekejap sehingga agak pekat sedikit

    Notes









    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment