Pages

Wednesday, August 19, 2015

DALCA TELUR DAN AYAM


Nasi minyak..nasi tomato, nasi briyani dan apa-apa jenis nasi cukup sinonim dengan dalca..malah kalau di Penang, kita panggil NASI DALCA Lauk yang berkuah ini memang favourite, paing dan manis kalau dapat tulang dan dagind tetel. Bagi yang tak makan daging boleh juga guna ayam, telur atau biarkan sayur aje.

Lauk ini cukup versatile dan cukup sedap bila dibawa ke esokkan harinya dan cukup sesuai dicicah dengan roti canai atau sebarang roti putih


Dalca Telur dan Ayam

  • 5 - 7 biji telur rebus dan kopek
  • 300  g tulang bercampur isi ayam
  • 2 biji terung bulat - belah 4
  • 3 biji kentang - belah 4
  • 1 cawan kacang dhal rendam dan rebus
  • 5 tangkai kacang pancang dihiris 2 " panjang
  • 1 batang carrot dihiris menyerong
  • 1/2 cawan santan
  • 2 pelepah daun kari - lurutkan
  • sehelai daun pandan
  • minyak sapi / marjerin / mentega
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1 paket rempah kari daging
  • 2 sudu besar kaskas
  • 1 biji cili merah beah 2
  • 1 biji cili hijau belah 2
  • 1 asam keping
 Bahan tumbuk halus / kisar:
  • 2  inci halia
  • 5 biji bawang putih
  • 1 biji bawang  besar

Bahan Tumis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang

Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan sedikit minyak sapi / marjerin / mentega.
  2. Tumis semua bahan tumbuk,, bahan tumis, daun pandan daun kari\
  3. Masukkan rempah kari (dibancuh bersama kas-kas) biar sehingga pecah minyak
  4. Masukkan tulang ayam dan ayam biar seketika dan masukkan 2 cawan air
  5. Masukkan kentang dan dhal rebusm tutup periuk..biar sehingga kentang agak empuk
  6. Masukkan asam keping garam dan perasa
  7. Masukkan carrot, terung dan kacang panjang
  8. Akhir sekali masukkan santan dan telur rebus
  9. Biar sehingga naik minyak, masukkan belahan cili merah dan belahan cili hijau

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

Post a Comment