Rasanya sayur rampai ini popular dikalangan masyarakat Johor. Selalu dihidangkan dimajlis-majlis terutama tahlil. Biasanya kacang panjang menjadi favourite dan ada juga yang suka letak hirisan tofu dan tempe dan ada resipi memasukkan sedikit santan. Resipi ini paling mudah, tumisan cili merah dan bawang besar aje. Untuk sayur ini saya masukkan sedikit hati goreng....bukan apa sayang tenguk lebihan hati dari masakkan rendang raya. Sayur ini sesuai digandingkan dengan apa jenis nasi.
Sayur Rampai Goreng
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 15 tangkai kacang buncis, hiris serong
- 100 g udang hidup dibuang kulit
- 3 ketul hati ayam digoreng dahulu
- Sedikit soo hoon, kerat dan rendam hingga lembut
- 2 keping fucuk kerat dan rendam
- 2 biji cili merah, hiris
- 1 biji kecil bawang besar, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1 camca besar sos tiram
- Garam secukup rasa
- Sedikit air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan udang, cili hiris dan sos tiram, kacau rata. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
- Masukkan kacang buncis, tauhu, fucuk dan soo hoon (toskan). Masukkan garam secukup rasa, kacau dan masak hingga kering sedikit. Masukkan hati goreng. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Menyinggah jap...
ReplyDeleteSimple dan mudah tetapi menyelerakan...boleh cuba...